Jumaat, Ogos 28

Sambal tempoyak bilis

Assalamualaikum & salam sejahtera...semua

Hari ini saya ingin berkongsi resipi Sambal tempoyak bilis.
Sambal tempoyak yang dimasak lebih sedap ... dan selamat disimpan 
dalam bekas kedap udara dan boleh disimpan dalam peti sejuk .
Bila nak makan buka sahaja peti sejuk ...
Dibawah  ini sambal tempoyak bilis & ulam . 



Bahan  A 

1.  Tempoyak - 2 senduk

2.  Serai 1- batang diketuk2

3.  Daun kunyit - sehelai kecil

4.  Air  sikit

         
 Bahan B -kisar/blend kering

5.  Ikan bilis - segenggam

6.  Cili api - 10 biji ( boleh tukar cili kering jika suka)
- kalau suka pedas + lagi

7.  Kunyit hidup 1 cm


      Bahan C

8.   Garam secukup rasa

9.   Gula  (+ mengikut masamnya tempoyak)

10. Minyak - 2 sudu makan - untuk menumis



 Campur bahan A & bahan B ( kisar/ blend). 

 Tumis  bahan2   ini dengan 
api yang perlahan  dalam kuali  selama 10 minit .
 Akhirnya masukkan  garam
& gula secukup rasa . 


Kacau  sehingga sambal ini memekat seperti gambar di atas  .
Saya juga  telah membuat rujukan  masakan ini 
di Blog DAPUR TANPA SEMPADAN  dan anda juga boleh
 Klik di " SINIuntuk membaca .Terima kasih
  Blog DAPUR TANPA SEMPADAN 

Sekian...  




                                                   
   INSYAALLAH, JUMPA LAGI DI BLOG

Tiada ulasan: