Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Hari ini saya ingin berkongsi resipi Kuehtiau Kerang
ala-ala sayalah.Saya suka letak banyak sayur di dalamnya.
Banyak sayur ,bagus untuk penghadaman perut kita . Di bawah ini
Kuehtiau Kerang telah siap dimasak dan siap dihidangkan .
Berikut bahan-bahannya
Bawang Merah - 2 biji - hiris
Bawang putih - 1 biji -hiris
Kuehtiau -1 paket ( basuh -toskan )
Sawi - RM 2.00 (- Cuci , potong, asingkan batang dan daun)
Tomato - 1 biji (saiz sederhana -di potong dadu )
Tauge - RM 1.00
Isi Kerang - 100 Gram ( Lebih kurang)
Telur - 2 biji
Air - ( ditambah jika perlu )
Bahan perasa
Kicap masin - ( mengikut keperluan )
Sos Sotong - 2 sudu makan
Sos Tiram - 4 sudu makan
Cili boh - 1 sudu makan
Cara- caranya
Lihat gambar dibawah mengikut arah jam.Tumis bawang
merah & bawang putih , batang sawi , cili boh dan biar lembut
batang sawi itu. Setelah itu tolakkan ia ketepi dan pecahkan
telur sehinga ia mengering . Setelah kering
Kacaukan sekali dengan sayur dan
bahan tumisan lain. Guna api
sederhana je ..ye.
Gambar di bawah dilihat ikut arah jam,
Masukkan kicap,sos tiram, sos sotong daun sawi , air
dan kerang kacau sehingga sebati
Akhirnya masukan kuehtiau dan tauge lalu dikacau
sehinga sebati dan rata.
Di bawah ini kuehtiau kerang telah sedia untuk
dihidangkan .Selamat menjamu selera ye.
Masakan ini mengambil masa lebih
kurang 25- 30 minit saja.
Sekian , wassalam ,bye...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan