Khamis, Jun 2

Kuehtiau Kerang

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Hari ini saya ingin berkongsi resipi Kuehtiau Kerang
 ala-ala sayalah.Saya suka letak banyak sayur di dalamnya.
Banyak sayur ,bagus untuk penghadaman perut kita . Di bawah ini
 Kuehtiau Kerang telah siap dimasak dan siap dihidangkan .





Berikut bahan-bahannya

Bawang Merah - 2 biji - hiris

Bawang putih -  1 biji -hiris

  Kuehtiau -1 paket ( basuh -toskan )

Sawi -   RM 2.00 (- Cuci , potong, asingkan batang dan daun)

Tomato - 1 biji (saiz sederhana -di potong dadu )

Tauge - RM 1.00

Isi Kerang - 100 Gram ( Lebih kurang)

Telur - 2 biji

Air - ( ditambah jika perlu ) 


Bahan perasa

Kicap masin - (  mengikut keperluan )

Sos Sotong - 2 sudu makan

Sos Tiram - 4 sudu  makan

Cili boh  - 1 sudu makan






Cara- caranya

Lihat gambar dibawah mengikut arah  jam.Tumis bawang
 merah & bawang putih , batang sawi ,  cili boh dan biar lembut
 batang sawi itu. Setelah itu tolakkan ia ketepi  dan pecahkan
 telur sehinga ia mengering . Setelah kering
Kacaukan sekali dengan sayur dan 
bahan tumisan lain. Guna api 
sederhana je ..ye.







Gambar di bawah dilihat ikut arah jam,
Masukkan kicap,sos tiram, sos sotong  daun sawi , air
  dan kerang  kacau sehingga sebati 







Akhirnya masukan kuehtiau dan tauge lalu dikacau
sehinga sebati dan rata.






Di bawah ini kuehtiau kerang telah sedia untuk
dihidangkan .Selamat menjamu selera ye.
Masakan ini mengambil masa lebih
kurang 25- 30 minit saja.








Sekian , wassalam ,bye...






Jumpa lagi di Blog






Tiada ulasan: