Selasa, April 26

Laksa Utara

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Hari ini saya nak berkongsi Resipi Laksa Utara ala -ala  sayalah...........
Saya tahu ramai yang mahir memasak Laksa utara ini . Tapi saya tetap
ingin berkongsi resipi. Berikut adalah gambar Laksa yang
Telah siap dimasak dan hanya menunggu untuk dimakan
 sahaja. Jika ingin mengetahui secara ringkas asal -usul
Laksa silalah anda membaca maklumat dengan
Klik di SINI.



Bahan - bahannya

1/2 - kilo ikan - sardin
( ikan kembong pun boleh juga
- pastikan ikan segar, kalau
tak segar kurang sedap ) 

1 kg  - laksa basah

2 - kuntum bunga kantan

2  - batang serai - diketuk2

Belacan - Sebesar ibu jari

5 - Asam keping

1 - ikat daun kesum

6 biji - Cili kering 
(  cili ada pelbagai jenis
- bagi memastikan , tidak
terlalu pedas , pilih jenis 
cili yang tidak terlalu
pedas  )

1/2 - senduk sederhana minyak
(untuk menumis)

Air - untuk merebus ikan
( kadar tenggelam ikan itu)


Methodelogi atau jalan kerja....Pertama ikan disiang dan mencuci bersih.
Seterusnya, Ikan  bersama asam keping direbus bersama sedikit garam
selama 6- 10 minit . Diatas ini gambar sayuran yang akan dimasukkan
 ke dalam campuran kuah laksa nanti . Disebelahnya pula
 gambarsebungkus laksa basah .


Gambar kecil diatas Cili kering dan belacan yang
dikisar halus. Cili kering hendaklah dipotong 
dan direndam dahulu ,bagi mudah dikisar.
 Di atas ini hasil bahan kisaran yang telah
siap dikisar halus.



Diatas ini gambar atas sekali ialah, ikan telahsiap direbus.
 Dibawahnya gambar ikan telah   diasingkan  dari 
 tulangnya.  Disebelahnya gambar isi ikan telah 
siap di ' blender ' bersama asam keping. Asam
 keping diblend sekali, bagi menggelakkan
pembaziran disamping menyedapkan
 kuah.


Berikut , di atas adalah proses memasak kuah laksa bermula.
Saya menggunakan minyak untuk menumis isi ikan dan 
bahan kisar ( cili & belacan ) . Tujuannya mempercepatkan
 tindakbalas  agar  mudah sebatinya cili dan isi ikan.
Seterusnya masukan,  minyak, isi ikan kisar , cili kisar
 dan belacan, serai, bunga kantan dan daun kesom .
Air rebusan ikan tadi masukkan juga ,jangan lupa
tapisakan agar ia  tidak bercampur dengan tulang
 ikan. Masak dengan api sederhana.


Gambar di atas,ialah kuah laksa sedang dalam proses memekat dan
 masak . Dalam situasi ini..bau harum ikan dan sayuran , seperti
 serai , bunga kantan dan  daun kesom........... ..pasti menusuk
 hidung. Jika terlalu pekat , tambahkan air sedikit demi sedikit. 
 Masukkan garam secukup rasa . Proses memasak kuah ini
 mengambil masa lebih kurang 30 - 45 minit.


Laksa yang telah siap dihidangkan ........ posisi
bagi gambar yang besar dan
posisi gambar yang kecil.


Cadangan Hiasan

Timun

Bawang besar

Cili Besar

Telur



Sekian , Wasalam


Jumpa lagi di Blog........