Selasa, Mei 3

SUP IKAN BERSAYUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar semua ? semoga sihat selalu...
disamping keluarga  . Alhamdulillah hari ini sudah 25 Rejab  1437 .
Kelebihan Bulan Rejab bolehlah anda baca maklumatnya di SINI
 Insyaallah tidak lama lagi bulan Syaaban akan menjelma . Bermakna
 Ramadan  tidak lama lagi akan bertandanglah..  iaitu bulan seribu
 rahmat . Aamiin . Oklah Hari ini saya ingin berkongsi 
resipi Sup Ikan Bersayur... resipi ini sangat
 mudah dan berkhasiat  tambahan 
ia cepat dimasak .




Antara bahan yang digunakan ialah seperti di bawah


Ikan - Kepala / Ekor  ( selalunya)

**** Rendam ikan dengan air asam/jus limau selama 
     10 minit untuk menghilangkan hanyir ikan***

Minyak sedikit  - untuk menumis


Bahan (A) ;-

1- Biji Bawang Besar

3 - ulas Bawang Putih

1 cm - Halia



Bahan Kisar ( B)   ;-

1- sudu kecil Biji  Rempah

1- sudu kecil Jintan manis

1/2 - sudu kecil Jintan putih

1/2 - sudu kecil Lada hitam

1- batang Kulit kayu manis (sederhana)

2 - kuntum Bunga cengkih

2 - kuntum Buah pelaga

1 - kuntum Bunga Lawang



Bahan C

1 -  Asam keping  /  1- sudu Jus limau (opsyenal)

1- Kiub  ikan bilis

Garam  - secukup rasa




                                     Di atas ini gambar atas , bahan A & B .




Diatas ini Karot dan Leak telah di potong.



Gambar di atas proses menumis  A, setelah itu masukkan 
bahan B sehinggalah berbau wangi dan seterusnya
masukkan air dan karot , karot dimasukkan 
cepat agar mudah lembut. Masak 
dengan api sederhana.



Akhir sekali masukkan Ikan, Leak , kiub ikan bilis
 (asam keping / jus limau - opsyenal)
 dan garam secukup rasa. Selalunya ikan 
ini  tidak  dimasak terlalu  lama.
Masak dengan api perlahan  sahaja
  selama 6 - 10  minit sahaja .




Siaplah Sup Ikan Bersayur simple saya. 
Masakan ini mengambil masa 
 hanya 20 - 25 minit sahaja . 
Selamat mencuba


Cadangan Hisan 

Bawang goreng 


Sekian , Wassalam
Jumpa lagi di Blog 



Tiada ulasan: