Selasa, Ogos 25

Kerabu peria

Assalamualaikum dan salam sejahtera .


Saya ingin berkongsi resipi kerabu peria. Peria terbahagi kepada 2 
( peria katak -yang kecil & peria yang besar ).
 Antara khasiat dari pada peria ;-

i.Sembuhkan Buasir - minum jus peria + 
 sedikit air limau kasturi - amalkan selama sebulan .

ii.Jika diamalkan insyaallah mampu sembuhkan diabetis

iii.Penawar bagi masaalah darah kotor - spt bisul, kudis buta .   

Ok, mari kita tengok Resipi ini .


Bahan2nya

1 .Peria katak 3 biji ( saiz sederhana)

2. Tomato 7 biji ( kecil ) 

3. Cili  besar merah 1 biji (  saiz sederhana )

4. Cili api 3 biji ( warna hijau )  kalau suka pedas tambah lagi

5. Bawang Besar separuh

6. Serai 1 batang

7. Bunga Kantan 1 batang ( saiz sederhana )

8  Ikan bilis ( segenggam) - kalau lebih lagi sedap.

9. Jus limau 2 sudu makan ( ikut suka )

10 Garam ,gula  ( secukup rasa )

Peria , tomato ( buang biji ) di potong  nipis2 . Cili merah besar dibelah 2
 &bijinya dibuang seterusnya di potong nipis2.


Bawang besar, serai, bunga kantan dihiris halus. Ikan Bilis di goreng dan
 dikisar kering/tumbuk halus.


Bahan ini sedia untuk digaulkan . 

Tip :
Untuk kurangkan rasa pahit peria - rendam hirisan peria + air garam 


                 Sekian ...............
JUMPA LAGI DI BLOG

Ayam masak Ungkep

Assalamualaikum  semua diharap sihat2 selalu . 

Selamat menyambut kemerdekaan ke 58 tahun. Alhamdulillah.....
Ok hari ini saya ingin berkongsi resipi Ayam Ungkep. 
Kalau tak silap saya Ungkep bermaksud
 disatukan /mesra .... 




Bahan2nya ; (A)

1 kg  daging Ayam dipotong 8 digaulkan serbuk kunyit 
 & garam (perap 15 minit)

2 batang serai diketuk2

 3 1/2 cawan air

 Minyak masak 6 sudu besar

garam/gula/ serbuk perasa





Bahan kisar (B)



 6 ulas bawang putih

 12 biji bawang merah

 2  sudu makan serbuk ketumbar

 2  sudu makan serbuk jintan manis

 2 sudu makan serbuk jintan putih

 4 cm kunyit hidup

  4 cm halia

 20 biji cili padi






Panaskan minyak .Tumis semua bahan kisar sehingga 
pecah minyak .masukkan serai,






Masukkan daging Ayam & gaul rata . Guna api sederhana , Tambahkan 
air, garam , gula  & serbuk perasa  secukupnya . Tutup kuali rapat  2 .
 Gunakan api kecil sahaja selama 20 minit  . Kemudian , 
buka penutup kuali & balik2kan daging Ayam tadi ,
 supaya bahannya rata pada ayam .Apabila kuahnya 
dah mengering dan ayam sudah
 empuk & matikan api   


Sekian terima kasih .....




Jumpa lagi di Blog


****SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE 58 TAHUN*****