Selasa, Jun 16

Rendang Pedas Perak

Assalamualaikum...

Selamat berpuasa, semua... 
Hari ini saya ingin berkongsi resipi Rendang Pedas Perak  
Di bawah ini gambar Rendang yang dah siap di masak. 
Rendang ini sedap dimakan dengan nasi,
nasi impit,roti dsb.

Berikut Gambar Bahan2nya ;



Bawang merah & Putih serta cili kering
Cili & Bawang Merah & Putih 
diblend hingga hancur .


Serai,Daun kunyit,Lengkuas,kunyit hidup(Kunyit serbuk pun ok),
 asam kepingSerai, Kunyit hidup, Halia, Lengkus diblen
 hingga hancur  Manakala Daun kunyit di Mayang 
halus/Dicarik2kan -untuk dptkan
 aroma daun kunyit tu...


Pati Santan kotak Besar/ 1 kilo santan


Kerisik  3 paket kecil ,Gula kabung (ikut suka)
Asam Keping (saya letak 5 keping yg kecil)


ayam  garam kunyit digoreng suku masak -  ayam lebih sedap 



Tumiskan cili , bawang putih + merah,halia,lengkuas ,serai hingga naik bau..kemudian masukkan ayam, santan, kerisik ,gula kabung, asam keping(perlahankan api).Biarkan 30 minit....
Apabila kuah hampir kering masukkan
 daun kunyit ,tambahkan garam 
Rendang tengah masak di kuali
 .Masih panas lagi.....


Rendang dah dipindahkan ke pinggan.

Bahan2:

 1. Cili kering ( 20 biji) /cili boh 

( Klu suka pedas tambah le lagi..) -cili blend + minyak sikit 

masa blend utk mudah hancurkan biji cili.

 2. Bawang Merah  10 biji & bawang putih  5 biji -blend 

 3. Serai - 3 batang ,halia - 3 cm,lengkuas 2 cm- blend

 4. Daun kunyit 1 helai  - carik2kan/dimayang (ikut suka)

 5. Kerisik 3 paket kecil

 6. Gula kabung 1/2 

 7. Ayam - separuh ( potong 16)

 8. Asam keping( 5 keping kecil)


*****Selamat mencuba*******

JUMPA LAGI DI BLOG