Assalamualaikum & Salam
Aidul Adha...
Aidul Adha...
tak terlambat lagi..Hari ini saya nak berkongsi resipi Kerabu Pucuk Betik.
Pucuk betik banyak khasiatnya .Antaranya ialah :-
Pucuk betik banyak khasiatnya .Antaranya ialah :-
Khasiat Pucuk Betik yang mana mempunyai pelbagai
nama dan khasiat seperti penawar
deman malaria, masalah darah tinggi, memudahkan
Bahan2nya:-
1. Pucuk Betik - 1 ikat -RM 2.00
( pucuk betik ni senang cari kat pasar )
( pucuk betik ni senang cari kat pasar )
2. Cili kering 6 biji
3. Belacan bakar 1 cm
4. Bawang besar 1 biji ( sederhana besar)
5. 1 batang bunga kantan
6. 1 batang serai
7. 1 sudu makan pes asam jawa/ air limau nipis
8. 1 Paket kerisik RM 1.50
9. Garam & gula secukup rasa .
Cara2nya:-
1. Rebus pucuk betik hingga sedang2 empuk. Angkat
& toskan serta potong sederhana halus .
& toskan serta potong sederhana halus .
2. Bunga kantan, bawang besar & serai di mayang halus
dan satukan dalam satu bekas .
dan satukan dalam satu bekas .
3. Cili kering dipotong2 & di buang biji serta rendan air panas
5 minit .Toskan cili tadi dan blend + belacan bakar
sehinga kedua sebati menjadi pes .
5 minit .Toskan cili tadi dan blend + belacan bakar
sehinga kedua sebati menjadi pes .
4. Satukan potongan pucuk betik , serai, bunga kantan,bawang ,kerisik,
air asam , pes cili + belacan , gula & garam secukup rasa
seperti gambar diatas .
air asam , pes cili + belacan , gula & garam secukup rasa
seperti gambar diatas .