Jumaat, Mei 6

BIHUN GORENG SINGAPORE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ,

Apa khabar semua ? semoga sihat dan ceria disamping keluarga
dengan menjalankan aktiviti harian .Hari ini saya bercadang masak
 Bihun singapore . Oleh kerana bihun adalah makanan berat maka saya
 ambil keputusan untuk tidak akan  masak nasi . Tambahan sajian ini 
di penuhi sayur dan pelbagai bahan lain . Saya telah mengikuti resipi 
di SINI .Bahan-bahannya telah saya siapkan terlebih dahulu. 
Di bawah ini gambar Bihun Singapore yang telah siap .





Bahan - bahan  

1  - Bungkus  Bihun 

Air

sedikit minyak 


Bahan  A

1- Bawang Besar

3 - Ulas Bawang Putih

1 - cm Halia 

5 - Bebola Ikan - potong 4

Udang


Bahan B

Sawi ( asingkan daun & batang 

Karot - potong memanjang

2 - Putik Jagung - potong halus

1- Tomato - potong dadu

 1   RM   - Tauge


Bahan  C

2- Kiub Ikan Bilis

2 - sudu Lada hitam

Garam


Bahan D

 1 -Tauhu - potong kecil & goreng  serta ketepikan




Di bawah sayur siap dipotong, manakala bihun
 direndam 20 minit. Seterusnya Tauhu goreng 
 , daun sup dan Udang dan bebola ikan.




Di bawah ini tumis Bahan A sehingg berbau wangi dan
 masukkan  Batang Sawi, karot dan putik jagung dan 
masak sehingga lembut. Akhirnya masukkan udang  ,
lada hitam , kiub ikan bilis dan air . Air di masukkan
 ikut keperluan Masak dengan api sederhana sahaja.






Toskan Bihun dan  masukkan bihun dan gaul rata bersama
 tomato, daun sawi , tauge,  tauhu goreng  dan garam secukup rasa .
Gaulkan rata dam masak dengan api 
perlahan sahaja .





Di bawah ini bihun Singapore telah masak tapi masih
 dalam kuali lagi . Masakan ini mengambil masa
antara 30 - 40 minit .





Bihun dari pandangan sudut dekat 






 Resipi Cili Hijau Bercuka boleh di baca di SINI.
Saya pun ikut resipi yang sama.





Di bawah ini Bihun Singapore saya telah siap untuk 
dihidangkan dan di makan bersama cili Hijau bercuka.
Selamat Mencuba ....





Cadangan hiasan 

Daun Bawang

Telur dadar.




Sekian  wassalam





Jumpa lagii di Blog ........