Jumaat, Ogos 28

Sambal tempoyak bilis

Assalamualaikum & salam sejahtera...semua

Hari ini saya ingin berkongsi resipi Sambal tempoyak bilis.
Sambal tempoyak yang dimasak lebih sedap ... dan selamat disimpan 
dalam bekas kedap udara dan boleh disimpan dalam peti sejuk .
Bila nak makan buka sahaja peti sejuk ...
Dibawah  ini sambal tempoyak bilis & ulam . 



Bahan  A 

1.  Tempoyak - 2 senduk

2.  Serai 1- batang diketuk2

3.  Daun kunyit - sehelai kecil

4.  Air  sikit

         
 Bahan B -kisar/blend kering

5.  Ikan bilis - segenggam

6.  Cili api - 10 biji ( boleh tukar cili kering jika suka)
- kalau suka pedas + lagi

7.  Kunyit hidup 1 cm


      Bahan C

8.   Garam secukup rasa

9.   Gula  (+ mengikut masamnya tempoyak)

10. Minyak - 2 sudu makan - untuk menumis



 Campur bahan A & bahan B ( kisar/ blend). 

 Tumis  bahan2   ini dengan 
api yang perlahan  dalam kuali  selama 10 minit .
 Akhirnya masukkan  garam
& gula secukup rasa . 


Kacau  sehingga sambal ini memekat seperti gambar di atas  .
Saya juga  telah membuat rujukan  masakan ini 
di Blog DAPUR TANPA SEMPADAN  dan anda juga boleh
 Klik di " SINIuntuk membaca .Terima kasih
  Blog DAPUR TANPA SEMPADAN 

Sekian...  




                                                   
   INSYAALLAH, JUMPA LAGI DI BLOG

Daging masak Rempah

Assalamualaikum & Salam kemerdekaan...
"SEHATI SEJIWA"
Semoga sihat2 selalu disamping keluarga .......
Dua hari lagi kita akan menyambut hari kemerdekaan
 yang ke 58 tahun....Syukur Alhamdulillah.

Bahan  A
1. 400 gram daging
2. Minyak  3 senduk  sederhana - untuk menumis


Bahan B- kisar/blend
3. 1 Biji bawang Besar
4. 3 Biji bawang putih
5. 3 inci halia
6. 10 tangkai cili kering 


Bahan C -( bancuh dengan air- satukan jadikan pes)
7.   2 sudu  teh jintan manis
8.     3 sudu besar serbuk rempah kari
9.     3 sudu besar serbuk rempah kurma
10.   1 batang serai - diketuk2
11.   2  pelepah daun kari


Bahan D

12.   1 cawan santan 
13.   6 sudu besar sos tomato/tomato puri
14.   4 sudu besar kicap manis
15.   2 sudu besar kicap pekat
16.   1 cawan air

Potong daging sederhana besar, sebab nanti daging akan mengecut .
 Saya merebus daging sehingga empuk .



Tumis bahan    B + C  , sehingga  pecah minyak & naik  bau wangi  .


Kemudiankan masukkan bahan D & daging yang sudah empuk.
Gunakan api yang sederhana . Tutup periuk masak sehingga 20 minit .
Tutup api ..

Sekian....



    JUMPA LAGI DI BLOG

31 Ogos 1957, Malaya Merdeka




Assalamualaikum & Salam merdeka semua....

Alhamdullilah kerana nikmat MERDEKA ini. Syukur kepada
 ALLAH SWT.Semoga Malaysia Merdeka & Aman makmur selamanya
.............aamin,aamin, aamin.

   Wassalam , 



 Jumpa lagi di blog.....