Sabtu, April 30

DAGING MASAK KICAP

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Apa khabar semua.
Semoga sihat dan dalam lindungan Tuhan.Hari ini saya mahu berkongsi resipi masak kicap daging yang simple. Kicap merupakan bahan perasa makanan yang sinonim dengan kita orang timur. Kicap kaya dengan pelbagai Zat yang diperlukan badan, ini dapat dibuktikan dengan membaca dan klik di SINI . Jika berminat nak mengetahui proses pembuatannya sila klik di SINI  . Di bawah ini Masak kicap yang dah siap .

Bahan-bahan:
500gm  - Daging lembu dipotong nipis
( Rebus sehingga empuk )
1 batang - Kayu manis,
4 kuntum - bunga cengkih,
4 kuntum - buah pelaga 
2 kuntum- bunga lawang
1/2  sudu makan - lada hitam kisar
2 biji - Kentang - potong 4
 2 sudu besar - Kicap Masin
1 sudu besar - Kicap Manis ( agak-agak sesedap rasa)
1/2 -sudu besar sos tiram

Air - rebusan daging

 Bahan kisar ;-


1 biji Bawang besar


2 - ulas bawang putih


2 inci  - Halia



Cara-cara:
Tumis  bawang merah dan bawang putih, halia sehingga wangi dan pecah minyak. Masak  dengan api sederhana  dan kacau perlahan. Masukkan kayu manis dan rempah 3 serangkai lada hitam dan kentang. Saya masuk kentang cepat , supaya ia empok
Masukkan  kicap pekat dan manis diikuti daging yang telah dipotong nipis.Kemudian kacau rata .

Tambahkan   sos tiram secukup rasa  .
Tutup kuali dan masak sehingga kuah memekat dan sebati
 bersamadaging dan kentang seperti  gambar di bawah .
Guna api perlahan sahaja.

 Kalau nak berkuah tambahlah  sikit lagi air rebusan daging  .  Makan  dengan nasi yang panas  . Takde lauk lain pun takpe . Masak lauk ini  akan mengambil masa lebih kurang  35 -  45  minit .

tips
***Jika ingin pekatkan kuah masukan 1 sudu makan
 tepung jagung  + air (bancuhan tepung jagung )
ke dalam kuah kicap tadi.

Sekian , Wassalam

Jumpa lagi di Blog

Tiada ulasan: