Rabu, April 20

TELUR MASAK SOS

Assalamualaikum  dan salam semua,


Apa khabar....semoga sihat dan ceria disamping keluarga.
Alhamdulilah....dapat lagi kita berkongsi resipi iaitu telur masak sos.
Penyediaannya sangat mudah dan cepat.
Kalau nak cepat boleh masak nie..



Berikut bahan2nya

Telur ayam - 2 biji

Kentang - 1 biji - potong 4

Bawang besar 1 biji - yang sederhana

Bawang putih  1 biji

Halia 1 cm


Sos tomato 2 senduk sederhana

Sos cili 1 senduk sederhana

Sos tiram    1/2 senduk sederhana

Sedikit air


 Cara-cara

Rebus telur ayam sehingga masak . Sejukkan dan kupas kulit telur dan ketepikan.

Tumis bawang besar , bawang putih dan halia. Seterusnya
 masukkan Sos tomato, sos cili dan sos tiram  serta sedikit air
supaya tidak terlalu pekat kuahnya. 
Masak guna api sederhana  saja.


Panaskan minyak gorengkan telur rebus dan kentang  seperti gambar 
di atas seterusnya ketepikan dahulu. Akhir sekali masukan kentang
 dan telur  yang telah di goreng tadi ke dalam  Sos tumisan  lalu kacau
 perlahan-lahan biar 5 minit .Seterusnya tutup api.
 Sedia untuk dihidangkan .


Sekian , wassalam


Jumpa lagi di Blog..... 


KURMA DAGING

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.

Semoga semua dalam keadaan baik-baik hendaknya. Setiap hari 
kita sibuk dengan urusan harian masing-masing. Bagi  para ibu,
kadang-kadang dah tak ada idea nak masak apa... kadang kala 
saya juga bergitu .Oklah .... Hari nie saya nak berkongsi resipi
 daging  kambing masak kurma.


Bahan-bahan:

1 kg daging –  saya guna daging kambing

4 biji kentang - belah 4

1 paket rempah kurma

200ml santan

sedikit minyak dicampur dengan  minyak sapi / mentega / marjerin 

3 cawan air

garam / gula / perasa pilihan

limau 1 biji - perah air limau

Bahan tumisan :

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2cm halia

 jintan manis - 1/2 sudu makan

jintan putih - 1/2 sudu makan

buah pelaga - 3-4 biji

1 batang kulit kayu manis - 3cm

bunga cengkih - 3-4 biji

2 kuntum bunga lawang

Daun kari  - 3 pelepah 


Sayuran

Daun Ketumbar – 2 batang

3 biji cili hijau - belah 2

Cara:

1. Rebus daging  bersama rempah kurma sehingga lembut
 - rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2.  Gunakan periuk lain -panaskan sedikit minyak dan
campurkan dengan sedikit minyak sapi
 / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan tumisan dan daun kari hingga wangi .



4. Masukkan daging bersama kentang.
masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, 
cili hijau dan daun ketumbar.
6. Perlahankan api dan biar menggelegak seterusnya padam api. 



SELAMAT MENCUBA......


JUMPA LAGI DI BLOG