Sabtu, Disember 19

Resipi Masak Daging Berterung bersantan

 Assalamualikum dan Salam sejahtera semua. Saya doakan semua sahabat dalam keadaan sihat dan gembira bersama keluarga . Disini saya ingin berkongsi resipi masak Daging berterung bersantan.

Resipi ini mudah disedikan dengan bahan-bahan yang mudah diperolehi  . Dibawah ini gambar sajian yang telah siap dimasak .



Baiklah tanpa berlengah-lengah lagi mari kita lihat ramuan yang diperlukan  seperti gambar di bawah. Ini ramuan  untuk menyediakan juadah ini .

Bahan-bahannya :

1. Bawang Merah 2 ulas 

2. Bawang Putih  2 ulas

3. 1 cm  halia

4. 1 cm lengkus

5.  1 Buah Keras   

6.  3 Tangkai Cili Kering

7.  1 Sudu kecil  ketumbar

8.  1 Sudu kecil jintan manis

9.  1 Batang serai

10.   2 Helai daun purut 

11  2 keping Asam keping

12. 2 Helai Daun Kunyit 

13  Sedikit minyak masak Untuk menumis dan mengoreng terung

14 Air untuk ditambah sebagai kuah - bergantung kepada kepekatan yang Anda suka . 



Berikut Bahan utamanya mestilah Terung . Disini saya gunakan 7 biji  terung  unggu yang panjang  . Selain terung ini , terung yang lain juga  boleh digunakan  , terpulang kesukaan masing-masing .

                                              
                                                                         Terung

Dibawah 👇 ini terung yang telah saya potong dan goreng sehingga lembut . 




Selepas itu antara bahan utama ialah Daging 5 gram yang telah  saya rebus sehingga empuk  seperti gambar di bawah                                                        👇.
                                                                          Daging Rebus

Dibawah ini  saya gunakan santan sebuk kerana saya ada santan serbuk sahaja . Anda juga boleh gunakan santan kotak atau santan segar . Selain  itu saya gunakan kerisik  1 bungkus kecil  .

                                                              Santan Serbuk dan Kerisik 

Cara-cara memasak :

 Gambar 1
 Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Kering , Jintan manis , Ketumbar , Buah Keras , Serai , halia , lengkus  saya tumbuk  seperti gambar no 1 di bawah 👇 ini  .  Saya tumbuk tidak terlalu halus , Jika  anda suka bahan ini  halus, maka boleh ditumbuk  sehingga halus terpulang kepada kesukaaan  masing-masing  ye...  Saya cadangkan masak masakan ini gunakan api sederhana sahaja .   Tempoh masak masakan ini lebih kurang 20 Minit .

Gambar 2
Panaskan kuali dan masukkan  sedikit minyak , setelah panas minyak masukkan bahan yang telah ditumbuk seperti gambar no. 1.  Maaf  lah ye..... minta sahabat semua  jangan terganggu dengan kuali saya agak hitam itu, maklumlah kuali lama... kuali antik 😎😆 

Gambar 3
Tumiskan bahan ini sehingga naik bau seperti gambar no 3 di bawah 👇 ini .  Jangan lupa kacau selalu 



Gambar 1
Seterusnya , masukan bancuhan santan   dan kerisik .

Gambar 2
 Seterusnya masukan daging yang telah direbus  empuk

Gambar 3
 Seterusnya masukan daun limau purut , asam keping , daun kunyit biarkan sehingga 5 minit. Jika ingin berkuah tambahkan air sedikit demi sedikit .  Air ditambah sedikit demi sedikit untuk mengelakkan kuah ini menjadi cair , kalau cair sangan nanti kurang " KICK"
 
Gambar 4
Masukkan Terung yang telah digoreng , garam secukup rasa . Pastikan sudah seimbang semua rasa , masin, masamnya. Masakan ini saya tidak masukkan gula kerana saya telah masukkan jintan manis pada tumisan diawal tadi , yang mana fungsinya memberi rasa manis dalam masakan ini. Setelah seimbang kesemua rasa,  barulah dipadamkan apinya .  


Akhirnya , siap juadah ini,  seperti gambar dibawah. Gambar diambil dari dua posisi yang berbeza 😄 Di blog ini saya banyak mengunakan rempah ratus  ye... bersesuaianlah dengan tajuk penerangan dikepala blog  diatas Rempah dan Herba ....Selamat mencuba semua ..bye ..