Assalamualaikum...
Selamat berpuasa, semua...
Hari ini saya ingin berkongsi resipi Rendang Pedas Perak
Di bawah ini gambar Rendang yang dah siap di masak.
Rendang ini sedap dimakan dengan nasi,
nasi impit,roti dsb.
Berikut Gambar Bahan2nya ;
Serai,Daun kunyit,Lengkuas,kunyit hidup(Kunyit serbuk pun ok),
asam kepingSerai, Kunyit hidup, Halia, Lengkus diblen
hingga hancur Manakala Daun kunyit di Mayang
halus/Dicarik2kan -untuk dptkan
aroma daun kunyit tu...
Tumiskan cili , bawang putih + merah,halia,lengkuas ,serai hingga naik bau..kemudian masukkan ayam, santan, kerisik ,gula kabung, asam keping(perlahankan api).Biarkan 30 minit....
Apabila kuah hampir kering masukkan
daun kunyit ,tambahkan garam
Rendang tengah masak di kuali
.Masih panas lagi.....
Bahan2:
1. Cili kering ( 20 biji) /cili boh
( Klu suka pedas tambah le lagi..) -cili blend + minyak sikit
masa blend utk mudah hancurkan biji cili.
2. Bawang Merah 10 biji & bawang putih 5 biji -blend
3. Serai - 3 batang ,halia - 3 cm,lengkuas 2 cm- blend
4. Daun kunyit 1 helai - carik2kan/dimayang (ikut suka)
5. Kerisik 3 paket kecil
6. Gula kabung 1/2
7. Ayam - separuh ( potong 16)
8. Asam keping( 5 keping kecil)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan