Assalamualaikum & salam sejahtera semua...........
Oh...ya Selamat menyambut hari Merdeka dan selamat hari raya.... !....
Kali ini saya ingin berkongsi resipi Ayam pedas serbuk..cara saya lee....
Berikut bahan-bahanya
1. Ayam 1/2 kilo..., dipotong kecil ( ikut suka ), dicuci bersih dan ditapis
Ayam dikunyit & diperap dengan cili serbuk sikit , serta sedikit garam
( selama 15 minit)....ok
Minyak masak 6 senduk besar ( ikut banyak ayam....biar goreng ayam
tenggelam dalam minyak )
Bahan 2 serbuknya, (b)
1. Lengkuas - 3 cm
2. Halia tua - 5 cm
3. Serai 3 batang
4. Daun kari - 4 pelepah kecil
5 Serbuk cili 5 sudu besar & serbuk kunyit 3 sudu besar
Ini ayam yang siap digoreng dan ditoskan
Seterusnya potong2kan bahan2 ini supaya mudah ditumbuk ,
Bahan2 yang siap saya tumbuk dengan halus menggunakan lesung batu...,
kalau nak guna blendar pun boleh ( akan lebih halus) ....terpulang.
Saya suka struktur serbuknya lebih kasar...kerana bila dikunyah
akan terasa keranggupannya....
Berikut Bahan (b) yang telah dicampur serbuk cili & Serbuk
kunyit serta garam serta serbuk perasa/gula... secukup rasa .
Cara2nya;
Gunakan minyak masak yang mengoreng ayam yang diperap
tadi untuk \ goreng serbuk nya(bahan b)
tadi untuk \ goreng serbuk nya(bahan b)
Setelah garing angkat dan toskan minyaknya dan ketepikan
Selepas itu satukan bahan (b- serbuk yang telah
digoreng garing) dengan ayam yang
digoreng .Bolehlah dihidangkan
seperti gambar di atas
digoreng garing) dengan ayam yang
digoreng .Bolehlah dihidangkan
seperti gambar di atas
... Sekian..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan