Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Saya doakan semoga semua sihat dan ceria di samping keluarga.
Di sini saya ucapkan Selamat menyambut Ramadan Al Mubaraq,
yang akan menjelma satu dua hari lagi...Insyaallah. Hari ini saya
ingin berkongsi resipi Tauhu telur bersayur yang berkhasiat . Cara
pembuatan Tauhu telur boleh di baca di SINI. Tauhu telur
juga boleh di beli di kedai. Di bawah ini
Tauhu Telur Bersayur yang telah siap
dimasak dan dihidangkan.
Saya doakan semoga semua sihat dan ceria di samping keluarga.
Di sini saya ucapkan Selamat menyambut Ramadan Al Mubaraq,
yang akan menjelma satu dua hari lagi...Insyaallah. Hari ini saya
ingin berkongsi resipi Tauhu telur bersayur yang berkhasiat . Cara
pembuatan Tauhu telur boleh di baca di SINI. Tauhu telur
juga boleh di beli di kedai. Di bawah ini
Tauhu Telur Bersayur yang telah siap
dimasak dan dihidangkan.
Bahan - bahannya
Bawang putih - 2 ulas (hiris)
Tauhu Telur - 2 paket
Petola ular - 1/2 batang (potong bulat menyerong )
karot - 1/2 batang (potong bulat )
Cendawan butang - 3 biji ( hiris )
Telur - 1 biji (ambil putih saja )
Kiub ikan bilis - 1
Tepung jagung - 1/2 sudu makan (bancuh dengan air)
Sedikit minyak untuk menumis
Bawang putih - 2 ulas (hiris)
Tauhu Telur - 2 paket
Petola ular - 1/2 batang (potong bulat menyerong )
karot - 1/2 batang (potong bulat )
Cendawan butang - 3 biji ( hiris )
Telur - 1 biji (ambil putih saja )
Kiub ikan bilis - 1
Tepung jagung - 1/2 sudu makan (bancuh dengan air)
Sedikit minyak untuk menumis
Tauhu telur saya potong dan gorengkan. Goreng dengan api sederhana
hingga kekuningan dan angkat dan toskan. Lalu ketepikan ia dulu.
hingga kekuningan dan angkat dan toskan. Lalu ketepikan ia dulu.
Cara - caranya :-
Panaskan minyak, tumis bawang putih,setelah iti masukkan karot.
setelah agak lembut karot masukkan petola ular, cendawan dan air.
Masak dengan api sederhana sahaja. Seterusnya masukkan kiub
ikan bilis dan putih telur . Semasa masukkan putih telur itu .
Kacau kuah itu ikut pusingan lawan jam . Akhirnya
masukan bancuhan tepung jagung tadi dan padam
api masukkan Tauhu telur yang telah digoreng
itu . Saya tidak masukkan garam ini kerana
kiub ikan bilis tadi telah memasinkan
kuah ini . Kalau nak tambah garam
tambah sikit sahaja ....ok
Panaskan minyak, tumis bawang putih,setelah iti masukkan karot.
setelah agak lembut karot masukkan petola ular, cendawan dan air.
Masak dengan api sederhana sahaja. Seterusnya masukkan kiub
ikan bilis dan putih telur . Semasa masukkan putih telur itu .
Kacau kuah itu ikut pusingan lawan jam . Akhirnya
masukan bancuhan tepung jagung tadi dan padam
api masukkan Tauhu telur yang telah digoreng
itu . Saya tidak masukkan garam ini kerana
kiub ikan bilis tadi telah memasinkan
kuah ini . Kalau nak tambah garam
tambah sikit sahaja ....ok
.
Akhirnya siap hidangan ini . Selamat mencuba semua.
Akhirnya juadah ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan .
Selamat Berpuasa dan beribadah ..Aamiin.
Selamat Berpuasa dan beribadah ..Aamiin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan