Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....
Hari ini saya nak berkongsi Resipi Laksa Utara ala -ala sayalah...........
Saya tahu ramai yang mahir memasak Laksa utara ini . Tapi saya tetap
ingin berkongsi resipi. Berikut adalah gambar Laksa yang
Telah siap dimasak dan hanya menunggu untuk dimakan
sahaja. Jika ingin mengetahui secara ringkas asal -usul
Laksa silalah anda membaca maklumat dengan
Klik di SINI.
Hari ini saya nak berkongsi Resipi Laksa Utara ala -ala sayalah...........
Saya tahu ramai yang mahir memasak Laksa utara ini . Tapi saya tetap
ingin berkongsi resipi. Berikut adalah gambar Laksa yang
Telah siap dimasak dan hanya menunggu untuk dimakan
sahaja. Jika ingin mengetahui secara ringkas asal -usul
Laksa silalah anda membaca maklumat dengan
Klik di SINI.
Bahan - bahannya
1/2 - kilo ikan - sardin
( ikan kembong pun boleh juga
- pastikan ikan segar, kalau
tak segar kurang sedap )
1 kg - laksa basah
2 - kuntum bunga kantan
2 - batang serai - diketuk2
Belacan - Sebesar ibu jari
5 - Asam keping
1 - ikat daun kesum
6 biji - Cili kering
( cili ada pelbagai jenis
- bagi memastikan , tidak
terlalu pedas , pilih jenis
cili yang tidak terlalu
pedas )
1/2 - senduk sederhana minyak
(untuk menumis)
Air - untuk merebus ikan
( kadar tenggelam ikan itu)
1/2 - kilo ikan - sardin
( ikan kembong pun boleh juga
- pastikan ikan segar, kalau
tak segar kurang sedap )
1 kg - laksa basah
2 - kuntum bunga kantan
2 - batang serai - diketuk2
Belacan - Sebesar ibu jari
5 - Asam keping
1 - ikat daun kesum
6 biji - Cili kering
( cili ada pelbagai jenis
- bagi memastikan , tidak
terlalu pedas , pilih jenis
cili yang tidak terlalu
pedas )
1/2 - senduk sederhana minyak
(untuk menumis)
Air - untuk merebus ikan
( kadar tenggelam ikan itu)
Methodelogi atau jalan kerja....Pertama ikan disiang dan mencuci bersih.
Seterusnya, Ikan bersama asam keping direbus bersama sedikit garam
selama 6- 10 minit . Diatas ini gambar sayuran yang akan dimasukkan
ke dalam campuran kuah laksa nanti . Disebelahnya pula
gambarsebungkus laksa basah .
Gambar kecil diatas Cili kering dan belacan yang
dikisar halus. Cili kering hendaklah dipotong
dan direndam dahulu ,bagi mudah dikisar.
Di atas ini hasil bahan kisaran yang telah
siap dikisar halus.
Diatas ini gambar atas sekali ialah, ikan telahsiap direbus.
Dibawahnya gambar ikan telah diasingkan dari
tulangnya. Disebelahnya gambar isi ikan telah
siap di ' blender ' bersama asam keping. Asam
keping diblend sekali, bagi menggelakkan
pembaziran disamping menyedapkan
kuah.
dikisar halus. Cili kering hendaklah dipotong
dan direndam dahulu ,bagi mudah dikisar.
Di atas ini hasil bahan kisaran yang telah
siap dikisar halus.
Diatas ini gambar atas sekali ialah, ikan telahsiap direbus.
Dibawahnya gambar ikan telah diasingkan dari
tulangnya. Disebelahnya gambar isi ikan telah
siap di ' blender ' bersama asam keping. Asam
keping diblend sekali, bagi menggelakkan
pembaziran disamping menyedapkan
kuah.
Berikut , di atas adalah proses memasak kuah laksa bermula.
Saya menggunakan minyak untuk menumis isi ikan dan
bahan kisar ( cili & belacan ) . Tujuannya mempercepatkan
tindakbalas agar mudah sebatinya cili dan isi ikan.
Seterusnya masukan, minyak, isi ikan kisar , cili kisar
dan belacan, serai, bunga kantan dan daun kesom .
Air rebusan ikan tadi masukkan juga ,jangan lupa
tapisakan agar ia tidak bercampur dengan tulang
ikan. Masak dengan api sederhana.
Gambar di atas,ialah kuah laksa sedang dalam proses memekat dan
masak . Dalam situasi ini..bau harum ikan dan sayuran , seperti
masak . Dalam situasi ini..bau harum ikan dan sayuran , seperti
serai , bunga kantan dan daun kesom........... ..pasti menusuk
hidung. Jika terlalu pekat , tambahkan air sedikit demi sedikit.
Masukkan garam secukup rasa . Proses memasak kuah ini
mengambil masa lebih kurang 30 - 45 minit.
hidung. Jika terlalu pekat , tambahkan air sedikit demi sedikit.
Masukkan garam secukup rasa . Proses memasak kuah ini
mengambil masa lebih kurang 30 - 45 minit.
Laksa yang telah siap dihidangkan ........ posisi
bagi gambar yang besar dan
posisi gambar yang kecil.
bagi gambar yang besar dan
posisi gambar yang kecil.
Cadangan Hiasan
Timun
Bawang besar
Cili Besar
Telur
Timun
Bawang besar
Cili Besar
Telur
Sekian , Wasalam
Jumpa lagi di Blog........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan