8 biji pisang emas atau pisang yang lain pun ok juga.
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 sudu teh baking powder
1 camca besar gula perang
1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum ( lebih atau kurang ikut adunan kalau terlembik tambah sikit tepung )
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng
Kupas pisang, lecek bersama gula, garam, baking powder dan soda bikarbonate hingga hancur.
Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap
30 minit.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang.
Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda
gunakan.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak meresap.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak meresap.
Selamat mencuba , Wassalam
Jumpa lagi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan