@Perkongsian Pelbagai Resipi dari Rempah dan herba...
Ahad, Mei 8
TRAGEDI DI BATANG LUPAR SARAWAK 2016
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua .
Berita terbaru kemalangan Helikopter yang telah
melibatkan Dato Wan Mohammad Khair-il ,Dato Noriah
Kasnon, Dato Dr Sundaran Annamalai, Asmuni Abdullah
Ahmad Sobri Harun dan Kapten Rudolf Ragas telah benar-benar
mengejutkan semua . Kejadian ini telah berlaku di Sungai Batang
Lupar Sarawak . Semoga ALLAH merahmati semua roh arwah dan
di tempatkan di kalangan orang yang beriman . Disamping itu
semoga semua ahli keluarga arwah yang terlibat di beri kesabaran
dan ketabahan menerima qada dan qadar ini.
Ahmad Sobri Harun dan Kapten Rudolf Ragas telah benar-benar
mengejutkan semua . Kejadian ini telah berlaku di Sungai Batang
Lupar Sarawak . Semoga ALLAH merahmati semua roh arwah dan
di tempatkan di kalangan orang yang beriman . Disamping itu
semoga semua ahli keluarga arwah yang terlibat di beri kesabaran
dan ketabahan menerima qada dan qadar ini.
Ya ALLAH berikan kekuatan kepada semua ahli keluarga arwah
menerima dugaan berat ini . Aamiin..
Wassalam
Jumaat, Mei 6
BIHUN GORENG SINGAPORE
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ,
Apa khabar semua ? semoga sihat dan ceria disamping keluarga
dengan menjalankan aktiviti harian .Hari ini saya bercadang masak
Bihun singapore . Oleh kerana bihun adalah makanan berat maka saya
ambil keputusan untuk tidak akan masak nasi . Tambahan sajian ini
di penuhi sayur dan pelbagai bahan lain . Saya telah mengikuti resipi
di SINI .Bahan-bahannya telah saya siapkan terlebih dahulu.
Di bawah ini gambar Bihun Singapore yang telah siap .
dengan menjalankan aktiviti harian .Hari ini saya bercadang masak
Bihun singapore . Oleh kerana bihun adalah makanan berat maka saya
ambil keputusan untuk tidak akan masak nasi . Tambahan sajian ini
di penuhi sayur dan pelbagai bahan lain . Saya telah mengikuti resipi
di SINI .Bahan-bahannya telah saya siapkan terlebih dahulu.
Di bawah ini gambar Bihun Singapore yang telah siap .
Bahan - bahan
1 - Bungkus Bihun
Air
sedikit minyak
Bahan A
1- Bawang Besar
3 - Ulas Bawang Putih
1 - cm Halia
5 - Bebola Ikan - potong 4
Udang
Bahan B
Sawi ( asingkan daun & batang
Karot - potong memanjang
2 - Putik Jagung - potong halus
1- Tomato - potong dadu
1 RM - Tauge
Bahan C
2- Kiub Ikan Bilis
2 - sudu Lada hitam
Garam
Bahan D
1 -Tauhu - potong kecil & goreng serta ketepikan
1 - Bungkus Bihun
Air
sedikit minyak
Bahan A
1- Bawang Besar
3 - Ulas Bawang Putih
1 - cm Halia
5 - Bebola Ikan - potong 4
Udang
Bahan B
Sawi ( asingkan daun & batang
Karot - potong memanjang
2 - Putik Jagung - potong halus
1- Tomato - potong dadu
1 RM - Tauge
Bahan C
2- Kiub Ikan Bilis
2 - sudu Lada hitam
Garam
Bahan D
1 -Tauhu - potong kecil & goreng serta ketepikan
Di bawah sayur siap dipotong, manakala bihun
direndam 20 minit. Seterusnya Tauhu goreng
, daun sup dan Udang dan bebola ikan.
, daun sup dan Udang dan bebola ikan.
Di bawah ini tumis Bahan A sehingg berbau wangi dan
masukkan Batang Sawi, karot dan putik jagung dan
masak sehingga lembut. Akhirnya masukkan udang ,
lada hitam , kiub ikan bilis dan air . Air di masukkan
ikut keperluan . Masak dengan api sederhana sahaja.
Toskan Bihun dan masukkan bihun dan gaul rata bersama
tomato, daun sawi , tauge, tauhu goreng dan garam secukup rasa .
Gaulkan rata dam masak dengan api
perlahan sahaja .
tomato, daun sawi , tauge, tauhu goreng dan garam secukup rasa .
Gaulkan rata dam masak dengan api
perlahan sahaja .
Di bawah ini bihun Singapore telah masak tapi masih
dalam kuali lagi . Masakan ini mengambil masa
antara 30 - 40 minit .
dalam kuali lagi . Masakan ini mengambil masa
antara 30 - 40 minit .
Bihun dari pandangan sudut dekat
Di bawah ini Bihun Singapore saya telah siap untuk
dihidangkan dan di makan bersama cili Hijau bercuka.
Selamat Mencuba ....
dihidangkan dan di makan bersama cili Hijau bercuka.
Selamat Mencuba ....
Cadangan hiasan
Daun Bawang
Telur dadar.
Sekian wassalam
Jumpa lagii di Blog ........
Khamis, Mei 5
KERABU TOMATO BILIS
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Hari ini saya nak berkongsi Resipi Kerabu
Tomato Bilis yang mudah dan sedap. Bahan yang digunakan
pun tak banyak . Tomato seperti yang sedia maklum mempunyai
banyak kebaikan dan khasiat. Kalau berminat nak
tahu sila Klik di SINI . Tomato juga mempunyai
pelbagai jenis dan jika berminat untuk
mengetahui lebih lanjut sila baca di SINI .
Info yang menarikkan....
Tomato Bilis yang mudah dan sedap. Bahan yang digunakan
pun tak banyak . Tomato seperti yang sedia maklum mempunyai
banyak kebaikan dan khasiat. Kalau berminat nak
tahu sila Klik di SINI . Tomato juga mempunyai
pelbagai jenis dan jika berminat untuk
mengetahui lebih lanjut sila baca di SINI .
Info yang menarikkan....
Berikut bahannya :
5 - Biji Tomato - buang biji ,
potong memanjang
1- Batang Serai - yang kecil je...
- belah 2 & hiris nipis yang boleh
1 - Bunga Kantan - belah 2
- hiris nipis
1 - Biji Cili Hijau - buang biji
& hiris nipis
1/2 - Bawang Besar - hiris nipis
1/2 - Bawang Besar - hiris nipis
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Sejemput - Ikan Bilis - goreng
& tumbuk sederhana halus
Cara- Caranya
Potong & Hiris halus dan satukan semua bahan tadi
dalam 1 bekas seperti gambar di bawah ini.
dalam 1 bekas seperti gambar di bawah ini.
Masukkan ikan bilis goreng yang telah di tumbuk ke
dalam sayur yang di hiris halus tadi bersama .
dalam sayur yang di hiris halus tadi bersama .
Gaulkan rata sayuran, ikan bilis, garam
& gula secukup rasa. Setelah berpuas hati
dengan rasanya , bolehlah dihidangkan.
& gula secukup rasa. Setelah berpuas hati
dengan rasanya , bolehlah dihidangkan.
Akhirnya siap ...Kerabu Tomato Bilis saya ...
Senang dan cepat untuk disediakan .
Tapi yang paling penting berkhasiat .
Sekian , Wassalam
Senang dan cepat untuk disediakan .
Tapi yang paling penting berkhasiat .
Sekian , Wassalam
Jumpa Lagi di blog .......
Selasa, Mei 3
SUP IKAN BERSAYUR
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Apa khabar semua ? semoga sihat selalu...
disamping keluarga . Alhamdulillah hari ini sudah 25 Rejab 1437 .
Kelebihan Bulan Rejab bolehlah anda baca maklumatnya di SINI
Insyaallah tidak lama lagi bulan Syaaban akan menjelma . Bermakna
Ramadan tidak lama lagi akan bertandanglah.. iaitu bulan seribu
rahmat . Aamiin . Oklah Hari ini saya ingin berkongsi
resipi Sup Ikan Bersayur... resipi ini sangat
mudah dan berkhasiat tambahan
ia cepat dimasak .
Antara bahan yang digunakan ialah seperti di bawah
Ikan - Kepala / Ekor ( selalunya)
**** Rendam ikan dengan air asam/jus limau selama
10 minit untuk menghilangkan hanyir ikan***
10 minit untuk menghilangkan hanyir ikan***
Minyak sedikit - untuk menumis
Bahan (A) ;-
1- Biji Bawang Besar
3 - ulas Bawang Putih
1 cm - Halia
Bahan Kisar ( B) ;-
1- sudu kecil Biji Rempah
1- sudu kecil Jintan manis
1/2 - sudu kecil Jintan putih
1/2 - sudu kecil Lada hitam
1- batang Kulit kayu manis (sederhana)
2 - kuntum Bunga cengkih
2 - kuntum Buah pelaga
1 - kuntum Bunga Lawang
1 - kuntum Bunga Lawang
Bahan C
1 - Asam keping / 1- sudu Jus limau (opsyenal)
1- Kiub ikan bilis
Garam - secukup rasa
Di atas ini gambar atas , bahan A & B .
Diatas ini Karot dan Leak telah di potong.
Gambar di atas proses menumis A, setelah itu masukkan
bahan B sehinggalah berbau wangi dan seterusnya
masukkan air dan karot , karot dimasukkan
cepat agar mudah lembut. Masak
dengan api sederhana.
Akhir sekali masukkan Ikan, Leak , kiub ikan bilis
(asam keping / jus limau - opsyenal)
dan garam secukup rasa. Selalunya ikan
ini tidak dimasak terlalu lama.
Masak dengan api perlahan sahaja
selama 6 - 10 minit sahaja .
Siaplah Sup Ikan Bersayur simple saya.
Masakan ini mengambil masa
hanya 20 - 25 minit sahaja .
Selamat mencuba
Cadangan Hisan
Bawang goreng
Sekian , Wassalam
Isnin, Mei 2
SAMBAL HIJAU IKAN
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Alhamdulillah bersua kembali kita di Blog.....
Selamat bercuti....Hari ini saya berpuasa.. terfikir-fikir
apakah juadah untuk berbuka . Akhirnya saya buka peti sejuk antaranya
saya terlihat ada cili hijau dan ikan. Saya ambil keputusan untuk masak
Sambal Hijau Ikan....seperti gambar di bawah ini
apakah juadah untuk berbuka . Akhirnya saya buka peti sejuk antaranya
saya terlihat ada cili hijau dan ikan. Saya ambil keputusan untuk masak
Sambal Hijau Ikan....seperti gambar di bawah ini
Mari kita lihat bahan-bahannya seperti di bawah ini
3 - potong Ikan Merah
( - telah siap digoreng , ikan jenis lain pun ok )
3 - potong Ikan Merah
( - telah siap digoreng , ikan jenis lain pun ok )
Bahan Kisar
12 - biji Cili Hijau
2 - biji Bawang Besar
3 - ulas Bawang putih
1 - batang Serai
1 - cm Halia
4 - helai Daun Limau Purut
Belacan - besar ibu jari
Air - mengikut keperluan
Bahan Perasa
Air - mengikut keperluan
Bahan Perasa
Air asam jawa ( mengikut kesukaan )
1/2 - senduk sederhana gula
Garam secukup rasa
Bahan ini dibersihankan dan dipotongkan seperti gambar di atas
Ini hasil bahan telah diblenderkan. Jangan halus sangat ,
biar nampak cebisan cili dan bahan-bahannya.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diblender hingga
berbau wangidan garing . Masukkan gula, garam, air dan air asam
secukup rasa.Masak dengan api sederhana
hingga kuah memekat.
berbau wangidan garing . Masukkan gula, garam, air dan air asam
secukup rasa.Masak dengan api sederhana
hingga kuah memekat.
Setelah kuah memekat masukan ikan goreng dan kacau perlahan-lahan.
Masakkan dengan api yang perlahan sahaja selama 5 minit sahaja.
Setelah itu padamkan api .
Di atas ini hidangan ini telah siap dimasak
Masakan ini hanya mengambil masa 25 - 30 minit sahaja.
Pesanan :
Goreng ikan garam kunyit sederhana garing
Pesanan :
Goreng ikan garam kunyit sederhana garing
Sekian, Wassalam
Jumpa lagi Blog
Ahad, Mei 1
SELAMAT HARI PEKERJA 2016
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّØْÙ…َÙ†ِ اارَّØِيم
Assalamualaikum
dan salam sejahtera,
Selamat
menyambut hari pekerja buat semua pekerja
di mana sahaja berada.
Hari ini hari bercuti dan hari beriadah buat semua secara amnya. Sejarah sambutan hari pekerja ini telah bermula di Australia pada tahun 1856 . Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut bolehlah Klik di SINI. Manakala sejarah sambutan Hari pekerja
di mana sahaja berada.
Hari ini hari bercuti dan hari beriadah buat semua secara amnya. Sejarah sambutan hari pekerja ini telah bermula di Australia pada tahun 1856 . Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut bolehlah Klik di SINI. Manakala sejarah sambutan Hari pekerja
"SELAMAT HARI PEKERJA SEMUA"
Selain
dari sambutan berkaitan agama dan negara, terdapat lagi pelbagai sambutan yang
mempunyai tujuan dan matlamat yang khusus. Ada diantara sambutan ini sesuai
untuk kita sambut namun ada juga yang tidak sesuai kerana ianya diluar batasan
agama serta budaya.
Selain dari
bertujuan memberi kesedaran, penghargaan, memperingati atau meraikan seseorang
atau peristiwa, misi kemanusiaan, pekerjaaan, tanggungjawab dan mencintai alam
sekitar, ada diantaranya yang mempunyai matlamat tersembunyi yang mampu
memesongkan akidah dan merosakkan akhlak, moral serta budaya bangsa.
- Hari Ahad Pertama Mei - Sambutan Hari Ketawa Sedunia (World Laughter Day)
- Hari Ahad Kedua Mei - Sambutan Hari Ibu (Mother's Day)
- Hari Sabtu Kedua Mei - Sambutan Hari Migrasi Burung Sedunia (World Migratory Bird Day)
- 1 Mei - Sambutan Hari Pekerja Antarabangsa (International Workers' Day)
- 3 Mei - Sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia (World Press Freedom Day)
- 4 Mei - Sambutan Hari Star Wars (Star Wars Day)
- 5 Mei - Sambutan Hari Bidan Antarabangsa (International Midwives' Day)
- 6 Mei - Sambutan Hari Tanpa Diet Antarabangsa (International No Diet Day)
- 11 Mei - Sambutan Hari Penghargaan Pasangan Tentera (Military Spouse Appreciation Day)
- 12 Mei - Sambutan Hari Jururawat Antarabangsa (International Nurses Day)
- 15 Mei - Sambutan Hari Keluarga Antarabangsa (International Day of Families)
- 15 Jun - Sambutan Hari Angin Global (Global Wind Day)
- 16 Mei - Sambutan Hari Guru (Teacher's Day)
- 17 Mei - Sambutan Hari Menentang Homophobia dan Transphobia Antarabangsa (International Day Against Homophobia and Transphobia)
- 17 Mei - Sambutan Hari Masyarakat Berinformasi Sedunia (World Information Society Day)
- 22 Mei - Sambutan Hari Biodiversiti Antarabangsa (International Day for Biological Diversity)
- 23 Mei - Sambutan Hari Penyu Sedunia (World Turtle Day)
- 24 Mei - Sambutan Hari Komonwel (Commonwealth Day)
- 25 Mei - Sambutan Hari Kehilangan Kanak-Kanak Antarabangsa (International Missing Children's Day)
- 25 Mei - Sambutan Hari Tuala (Towel Day)
- 31 Mei - Sambutan Hari Tanpa Rokok Sedunia (World No Tobacco Day)
Sekian , Wassalam
Jumpa lagi di Blog
Sabtu, April 30
DAGING MASAK KICAP
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Apa khabar semua.
Semoga sihat dan dalam lindungan Tuhan.Hari ini saya mahu berkongsi resipi masak kicap daging yang simple. Kicap merupakan bahan perasa makanan yang sinonim dengan kita orang timur. Kicap kaya dengan pelbagai Zat yang diperlukan badan, ini dapat dibuktikan dengan membaca dan klik di SINI . Jika berminat nak mengetahui proses pembuatannya sila klik di SINI . Di bawah ini Masak kicap yang dah siap .
Bahan-bahan:
500gm - Daging lembu dipotong nipis
( Rebus sehingga empuk )
1 batang - Kayu manis,
4 kuntum - bunga cengkih,
4 kuntum - buah pelaga
2 kuntum- bunga lawang
1/2 sudu makan - lada hitam kisar
2 biji - Kentang - potong 4
2 sudu besar - Kicap Masin
1 sudu besar - Kicap Manis ( agak-agak sesedap rasa)
1/2 -sudu besar sos tiram
Air - rebusan daging
Air - rebusan daging
Bahan kisar ;-
1 biji Bawang besar
2 - ulas bawang putih
2 inci - Halia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7XNegp1ZQKbFK_jITGHjtQi58PQFlgZDAM5WBeyNWCuW8XpdkNu6TUOHePsNIlU9BrrX7j4ZdP1fwnWF0GTZaBkRZyXHqAAZcyMVmI_YbcHk5f0wQm_FszWHMD1EgyuMI588mq4e_PDpc/s400-rw/daging+masak+kicap+9.jpg)
Cara-cara:
Tumis bawang merah dan bawang putih, halia sehingga wangi dan pecah minyak. Masak dengan api sederhana dan kacau perlahan. Masukkan kayu manis dan rempah 3 serangkai lada hitam dan kentang. Saya masuk kentang cepat , supaya ia empok
Masukkan kicap pekat dan manis diikuti daging yang telah dipotong nipis.Kemudian kacau rata .
Tutup kuali dan masak sehingga kuah memekat dan sebati
bersamadaging dan kentang seperti gambar di bawah .
Guna api perlahan sahaja.
bersamadaging dan kentang seperti gambar di bawah .
Guna api perlahan sahaja.
Kalau nak berkuah tambahlah sikit
lagi air rebusan daging . Makan dengan nasi yang panas
. Takde lauk lain pun takpe . Masak lauk ini akan mengambil
masa lebih kurang 35 - 45 minit .
tips
***Jika ingin
pekatkan kuah masukan 1 sudu makan
tepung
jagung + air (bancuhan tepung jagung )
ke dalam kuah
kicap tadi.
Sekian ,
Wassalam
Rabu, April 27
TELUR DADAR BERSAYUR
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ,
Kali ini saya ingin berkongsi resipi Telur Dadar Bersayur.
Antara bahan yang saya gunakan di sini ialah Mayonis. Khasiat
Bahan - bahannya ;-
3 - biji telur
1/2 - biji tomato
( dipotong dadu )
Lobak merah - sedikit
Cili merah - sedikit
Daun ketumbar - sedikit
1/2 - Bawang besar
Sedikit - kapsikum
1- sudu makan Mayonis
1/2 - sudu kecil lada sulah
garam - secukup rasa
Di bawah ini gambar Sayur telah dipotong . Lobak merah
saya potong memanjang manakala tomato dan kapsikum
kuning saya potong dadu, bawang , cili dan
daun ketumbar saya hiris halus.
Sedikit - kapsikum
1- sudu makan Mayonis
1/2 - sudu kecil lada sulah
garam - secukup rasa
Di bawah ini gambar Sayur telah dipotong . Lobak merah
saya potong memanjang manakala tomato dan kapsikum
kuning saya potong dadu, bawang , cili dan
daun ketumbar saya hiris halus.
Di bawah ini telur dan sayuran telah pun saya
campurkan sekali .
campurkan sekali .
Berikut , merujuk gambar di bawah Mayonis, lada sulah dan garam
secukup rasa telah dicampurkan dengan bancuhan telur dan sayur .
Saya menggunakan Mayonis jenama dibawah. Mayonis
jenama lain pun ok... janji dijamin halal dan bersih .
jenama lain pun ok... janji dijamin halal dan bersih .
Jika lihat di bawah, Campuran ini telah
di kacau sekali.
di kacau sekali.
Panaskan minyak, setelah itu gorengkan telur dengan
api sederhana . Semasa membalikkan telur haruslah
berhati- hati . Ini kerana , bila dicampurkan
Mayonis , ini akan lebih lembut dan
mudah terkoyak.
api sederhana . Semasa membalikkan telur haruslah
berhati- hati . Ini kerana , bila dicampurkan
Mayonis , ini akan lebih lembut dan
mudah terkoyak.
Di bawah ini, telur telah siap di goreng. Gambar besar telur berwarna
kuning keemasan. Manakala gambar kecil ialah potongan telur serta
kelihatan isi telur dan sayuran di dalamnya.
kuning keemasan. Manakala gambar kecil ialah potongan telur serta
kelihatan isi telur dan sayuran di dalamnya.
Alhamdulillah telur dadar bersayur telah siap di goreng. Memasak
telur ini adalah mudah dan cepat. Rasanya pun boleh tahan .
Sekian , Wassalam
telur ini adalah mudah dan cepat. Rasanya pun boleh tahan .
Sekian , Wassalam
Jumpa lagi di Blog
Langgan:
Catatan (Atom)