Rabu, Ogos 20

Asam Pedas sardin

Assalamualaikum & Salam sejahtera.....

Hari ini masih dalam bulan Syawal... iaitu 24 Syawal . 
 Nak masak apa..?  Hari nie saya buka peti ais ,
 ada tomato ,daun kesum , daun limau purut .  
Barang ni saya beli semalam semasa
 balik kerja .  Tiba-tiba timbul ideal
 nak masak asam pedas tumis . 





 Kali nie saya gunakan Ikan Sardin dalam tin jee
... jenama ADABI .





Selain tu bahan-bahan nya cili kering ,
saya buang bijinya , bawang kecil ,bawang putih , belacan ;
bahan ini " blendkan" ...sehingga hancur .






 Seterusnya , bahan- bahan lain ialah ;
serai , daun kesum ,  daun limau purut , tomato ,
kentang dan  asam keping .







panas minyak dan masukkan bahan yang telah
 di "blend" tadi , tumis sehingga pecah minyak 
& naik bau ..ok ...., mari kita tengok hasilnya ..... 
jangan lupa masukkan serai dan 
daun limau purut ( carik2kan)
  dan jangan lupa masukan kentang .






Setelah itu masukkan  , tomato , asam keping , 
daun kesum , ikan sardin  dan garam secukup rasa.
 Akhirnya .....siap .


                                     

     Bahan2nya ;-

 4 Bawang  merah kecil

 2 ulas Bawang putih

 Halia 1/2 cm

Belacan 1 cm

Cili kering 5 biji ( klu suka pedas lebihkan )

Asam keping 2 keping kecil

Tomato 1 biji

Kentang 1 biji

Daun kesum sedikit

Daun limau purut ( klu x suka , x payah masukkan )

Garam & Gula secukup rasa


####Selain sedap dimakan dengan nasi ,
 boleh juga dimakan dengan roti####


****SELAMAT MENCUBA*****
JUMPA LAGI DI BLOG

Tiada ulasan: