Sabtu, Oktober 3

SUP TULANG MERAH (BONE STEAK)


Assalamualaikum semua dan salam sejahtera,


Sup ini  dikatakan begitu popular di singapura, mengikut pembacaan
 sayalah dari blog2 masakan kekawan blogger . Tulang korban  hari raya 
Haji  masih ada lagi . Ok jadi saya ambil keputusan untuk mencuba
 resipi ini.. .. setelah mencuba resipi ini , memang sedap dan sedikit
 kelainan dari resipi yang saya biasa masak .... ini bukan bakul angkat
 sendiri  tau, kalau tak percaya boleh cuba resipi ini .

Bahan A

2kg tulang gearbox lembu/kambing

2 inci halia yang diketuk2

2 batang serai yang diketuk2

 1 labu bawang putih diketuk2


Bahan B
1 tin tomato puree 430gm

Sos cili -( mengikut sesedap rasa )

3 biji tomato masak belah 2

3 biji kentang dibelah 4

1 biji karot dipotong memanjang ( ikut suka)


Bahan tumisan C ( blendkan )

2 labu bawang besar

5 ulas bawang putih

10 tangkai lada kering


2 sudu serbuk makan ketumbar

1 sudu serbuk kecil jintan putih

1 sudu serbuk kecil jintan manis

1 sudu serbuk lada hitam

rempah tumis 4 sekawan ( kulit kayu manis,

pelaga,cengkih,

& bunga lawang)

minyak untuk menumis

Garam secukup rasa.

**2 biji telur/ sedikit tepung jagung(bancuh + air)
-untuk memekatkan kuah



Cara-cara

Bahan A rebus sampai empuk. Masak guna dapur gas
 2-21/2 jam.Kalau guna Pressure cooker 30 mini aje...
bergantung kepada jenis pressure
 cooker tersebut . Setelah sejuk ,
buang lemak2 yang berlebihan .


Guna periuk yang lain , tumis , bahan C dan kentang
 dan karot hingga garing & bau wangi . Langkah berikut ,
 masukkan tomato puree, Cili sos & tomato  masak, tulang
 gear box dan air rebusan .Pecahkan telur 2 biji , kacau 
dengan garfu & masukkan  telur dalam kuah
 untuk memekatkan. Garam secukup rasa .

Renehkan sehingga memekat  seperti gambar di bawah.


 Jika suka ; taburkan daun sup, daun 
bawang & bawang goreng .

Sekian, wassalam



JUMPA LAGI DI BLOG...

Info resipi dari :
1.blog NMY blog
2.kak fida @my resipi.com
3.resipi Dapur Suzi
4.nonie2you.blogsport.my



Tiada ulasan: