Rabu, April 20

KURMA DAGING

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.

Semoga semua dalam keadaan baik-baik hendaknya. Setiap hari 
kita sibuk dengan urusan harian masing-masing. Bagi  para ibu,
kadang-kadang dah tak ada idea nak masak apa... kadang kala 
saya juga bergitu .Oklah .... Hari nie saya nak berkongsi resipi
 daging  kambing masak kurma.


Bahan-bahan:

1 kg daging –  saya guna daging kambing

4 biji kentang - belah 4

1 paket rempah kurma

200ml santan

sedikit minyak dicampur dengan  minyak sapi / mentega / marjerin 

3 cawan air

garam / gula / perasa pilihan

limau 1 biji - perah air limau

Bahan tumisan :

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2cm halia

 jintan manis - 1/2 sudu makan

jintan putih - 1/2 sudu makan

buah pelaga - 3-4 biji

1 batang kulit kayu manis - 3cm

bunga cengkih - 3-4 biji

2 kuntum bunga lawang

Daun kari  - 3 pelepah 


Sayuran

Daun Ketumbar – 2 batang

3 biji cili hijau - belah 2

Cara:

1. Rebus daging  bersama rempah kurma sehingga lembut
 - rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2.  Gunakan periuk lain -panaskan sedikit minyak dan
campurkan dengan sedikit minyak sapi
 / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan tumisan dan daun kari hingga wangi .



4. Masukkan daging bersama kentang.
masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, 
cili hijau dan daun ketumbar.
6. Perlahankan api dan biar menggelegak seterusnya padam api. 



SELAMAT MENCUBA......


JUMPA LAGI DI BLOG


Tiada ulasan: