Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Semoga semua dalam keadaan baik-baik hendaknya. Setiap hari
kita sibuk dengan urusan harian masing-masing. Bagi para ibu,
kadang-kadang dah tak ada idea nak masak apa... kadang kala
saya juga bergitu .Oklah .... Hari nie saya nak berkongsi resipi
daging kambing masak kurma.
kita sibuk dengan urusan harian masing-masing. Bagi para ibu,
kadang-kadang dah tak ada idea nak masak apa... kadang kala
saya juga bergitu .Oklah .... Hari nie saya nak berkongsi resipi
daging kambing masak kurma.
Bahan-bahan:
1 kg daging – saya guna daging kambing
4 biji kentang - belah 4
1 paket rempah kurma
200ml santan
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
limau 1 biji - perah air limau
Bahan tumisan :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
jintan manis - 1/2 sudu makan
jintan putih - 1/2 sudu makan
buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang
Sayuran
Daun Ketumbar – 2 batang
3 biji cili hijau - belah 2
Cara:
1. Rebus daging bersama rempah kurma sehingga lembut
- rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2. Gunakan periuk lain -panaskan sedikit minyak dan
campurkan dengan sedikit
minyak sapi
/ mentega / marjerin.
4. Masukkan daging bersama kentang.
masak hingga kentang
empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan,
cili hijau dan
daun ketumbar.
SELAMAT MENCUBA......
JUMPA LAGI DI BLOG
Tiada ulasan:
Catat Ulasan