Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Apa khabar semua , semoga semuanya sihat dan tentunya sedang
sibuk dengan urusan seharian dan keluarga. Menu Masak Lemak Ikan
Masin akan saya kongsikan disini . Oklah..Nenas seperti yang kita
semua maklum adalah buah yang sekarang ini telah berlaku banyak
inovasi ke atasnya dari segi rasa . Ini adalah hasil usaha
Kajian Jabatan Pertanian. Dari segi rasa , Nenas
sekarang bertambah manis dan enak. Disamping
itu khasiatnya tidak lagi boleh dinafikan.
Di atas ini gambar Masak Lemak nenas yang sudah siap dihidangkan
Bahan-bahannya A ( kisar ) :-
8 biji Cili kering - potong & rendam air panas
4 biji Bawang merah
2 biji Bawang putih
1cm - Halia
1cm - kunyit hidup
Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
Serai - ketuk & carik-carikan
2 - Asam Keping ( opsyenal )
2 - Daun limau purut (opsyenal)
1 kotak kecil - Pati Santan
Garam
Gula / Serbuk perasa
8 biji Cili kering - potong & rendam air panas
4 biji Bawang merah
2 biji Bawang putih
1cm - Halia
1cm - kunyit hidup
Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
Serai - ketuk & carik-carikan
2 - Asam Keping ( opsyenal )
2 - Daun limau purut (opsyenal)
1 kotak kecil - Pati Santan
Garam
Gula / Serbuk perasa
Bahan C
1/2 biji -Nenas Madu - saya potong seperti dalam
gambar diatas . Anda juga boleh potong ikut kesukaan
anda. Saya guna nenas madu , tak masam pun
1- ekor Ikan masin - (saiz sederhana )
saya potong kecik saya guna ikan duri
1/2 biji -Nenas Madu - saya potong seperti dalam
gambar diatas . Anda juga boleh potong ikut kesukaan
anda. Saya guna nenas madu , tak masam pun
1- ekor Ikan masin - (saiz sederhana )
saya potong kecik saya guna ikan duri
Cara-cara;-
Tumis ikan masin, serai dan bahan A sehingga bau wangi
masak dengan api perlahan aje...Kemudian masukkan
nenas, nanti ia akan mengeluarkan air.
masak dengan api perlahan aje...Kemudian masukkan
nenas, nanti ia akan mengeluarkan air.
Selepas masukkan nenas, masukkan pati santan , daun limau,
asam keping, masak guna api perlahan aje .Tambah garam ,
gula /serbuk perasa secukup rasa.
asam keping, masak guna api perlahan aje .Tambah garam ,
gula /serbuk perasa secukup rasa.
Masak Lemak Ikan Masin saya dah siap, tapi masih
dalam periuk lagi . Saya mengambil masa 40 minit
untuk menyiapkan masakan ini. Ini kerana masak
dengan api perlahan aje...untuk mengelakkan
santannya dari pecah minyak .
dalam periuk lagi . Saya mengambil masa 40 minit
untuk menyiapkan masakan ini. Ini kerana masak
dengan api perlahan aje...untuk mengelakkan
santannya dari pecah minyak .
Selamat menjamu selera...
Sekian, Wassallam
Jumpa lagi di Blog...
Tip
Kalau guna nenas biasa renehkan dulu, buang
separuh air kerana ia masam.
Tip
Kalau guna nenas biasa renehkan dulu, buang
separuh air kerana ia masam.