Rabu, Ogos 26

Masak Lemak Timun & Ikan Masin

Assalamualaikum & salam Merdeka !!!

Saya ingin berkongsi resipi Masak lemak timun tua & ikan masin... 
Menu ini lama dah saya tak masak......ok, jom masak

Bawah ini Timun yang sudah tua, yang akan di gunakan


Bawah ini  Timun yang dah di buang kulit &  dipotong2

        Bahan  ( A ) :
1.     Sebiji timun yang agak tua ( sederhana besar)


        Bahan  ( B )

2.     Ikan masin duri 3 ekor yang kecil - ( rendam dulu - 10 minit- untuk kurangkan masin) 
   


       Bahan 2 ( C ) -  kisar/tumbuk 


3     Kunyit hidup 1 inci

4.    Bawang besar sebiji ( sederhana besar)

5.    Bawang Putih 2 biji

6.    Cili api 5 biji ( Kalau suka pedas tambahkan lebih )

7.    Serai - 1 batang, ketuk2 dan carik2kan


       Bahan ( D )


8.    Asam keping -2 keping kecil

9.    3 Sudu sederhana minyak masak

10     Daun kunyit 1 sehelai

11.  Santan 1 kotak kecil ( guna santan kotak jee)



12.  Garam secukup rasa

13.  serbuk perasa

14.  Air 2 cawan setengah .



Tumiskan bahan ( B ) & bahan  ( C ) sehingga kekuningan 
& naik bau wangi . Tumis dengan api perlahan jee...


Selepas itu masukkan  2  cawan  setengah  air , masukkan 
 santan kotak  (saya guna kotak kecil)  , daun kunyit 
 dan akhirnya masukkan  timun  & asam keping  .
 Biar api sederhana... selama 25 minit  dan tutup periuk . 
Akhirnya ... masukkan  serbuk perasa & garam secukup rasa .
tutup api.....  hidangkan seperti di atas .


*****SELAMAT MENCUBA******




JUMPA LAGI DI BLOG


Tiada ulasan: