Assalamualaikum dan salam sejahtera....
Saya tahu ramai yang pandai masak kari , walau bagaimana pun
saya masih nak berkongsi resipi Kari Ikan pari ....cara saya leee.
1/2 kilo Ikan pari - disiang & potong + direndam dengan air asam jawa
( untuk hilangkan hanyir - 20 minit ) . Selain asam jawa boleh guna
limau nipis/ asam belimbing dll.
Bahan ( A) di racik halus
1. Bawang merah 3 biji
2. Bawang putih 2 biji
3. Halia - 2 inci
Bahan ( B )
4. Daun kari - 2 pelepah
5, Halba campur - 1 sudu makan
6. Rempah kari ikan - 3 paket kecil ( apa2 , jenama pun ok)
7. Serbuk cili - 1 sudu makan
8. Serbuk jintan manis - 1 sudu makan
9. Kulit kayu manis - 1 cm
10. Bunga lawang - 2 kuntum
11. Bunga cengkih - 4 kuntum
Bahan ( C )
12. Santan - 1/2 kotak kecil ( kalau suka + lagi )
13. Air asam - sikit
14. Terung - 4 biji kecil ( potong 2- memanjang )
15. Tomato - 5 biji kecil ( potong 2)
16. Air - 4 gelas besar
Tumis bahan A + bahan B
Masuk rempah yang dah dibancuh dengan air .
Tujuan campurkan air untuk elakkan hangit
Setelah naik bau & Pecah minyak , masukkan terung.
( agar terung layu cepat ) tunggu 5 minit .
Kemudian masukkan tomato. Perlahankan api dan masukkan santan
+ air asam jawa + ikan pari + garam + air ( utk kuahnya) ,
secukup rasa .Biarkan selama 15 dengan api perlahan .
Biar kuahnya mendidih dan tutup apinya . Akhirnya siap .
Tip ;
Kalau nak makan malam , masaklah tengah hari , lagi sedap ,
setiap kali dipanaskan ia akan lebih mesra ....ok
Tiada ulasan:
Catat Ulasan