Rabu, Ogos 26

Kari Ikan Pari

Assalamualaikum  dan salam sejahtera....

Saya tahu ramai yang pandai masak kari , walau bagaimana pun
 saya masih  nak berkongsi resipi  Kari Ikan pari ....cara saya leee.

  1/2 kilo Ikan pari - disiang & potong + direndam dengan air asam jawa
 ( untuk hilangkan hanyir -    20  minit )  . Selain asam jawa boleh guna
 limau nipis/ asam belimbing  dll.


Bahan ( A)   di racik halus

1.  Bawang merah 3 biji

2.  Bawang putih  2 biji

3.  Halia - 2 inci


Bahan  ( B )
4.   Daun kari - 2 pelepah

5,   Halba campur - 1 sudu makan

6.   Rempah kari ikan - 3 paket kecil ( apa2 , jenama pun ok)

7.   Serbuk cili  - 1  sudu makan

8.   Serbuk jintan manis - 1 sudu makan

9.   Kulit kayu manis -  1 cm

10. Bunga lawang - 2 kuntum

11. Bunga cengkih - 4 kuntum


Bahan ( C )

12. Santan - 1/2 kotak kecil ( kalau suka + lagi )

13. Air asam - sikit

14. Terung - 4 biji kecil   ( potong 2- memanjang )

15. Tomato  - 5 biji kecil ( potong 2)

16. Air - 4 gelas besar

Tumis bahan A + bahan B

Masuk  rempah yang dah dibancuh  dengan air .  
Tujuan campurkan air untuk elakkan hangit

Setelah naik bau & Pecah minyak ,  masukkan terung.
( agar terung layu cepat ) tunggu 5 minit .

Kemudian masukkan tomato. Perlahankan api dan masukkan santan 
 + air asam jawa  +  ikan pari + garam + air ( utk kuahnya) ,
 secukup rasa .Biarkan selama  15  dengan api perlahan .
 Biar kuahnya mendidih dan tutup apinya . Akhirnya  siap .


Tip ;
Kalau nak makan malam , masaklah tengah hari , lagi sedap , 
setiap kali dipanaskan ia akan lebih    mesra ....ok 

 ...wassalam  .

JUMPA LAGI DI BLOG







Tiada ulasan: