Isnin, April 25

PERIA MASAK CILI BERTELUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah  nampaknya cuaca di Ipoh beransur-ansur seperti 
sediakala,,,tidah lah terlalu panas lagi. Hujan sudah mula
turun dan pokok-pokok semakin segar dengan limpahan air
 hujan. Apa khabar semua dan diharap semua gembira disamping
 keluarga. Kesibukan urusan harian tidak boleh dinafikan, tetap
 akan berjalan seperti biasa. Oklah hari in saya nak berkongsi
 resipi Peria Masak Cili Bertelur. Peria merupakan sayuran
 yang berasa pahit namun mempunyai pelbagai khasiat . 
Jika ingin mengetahui khasiatnya sila Klik di SINI.
Mari kita lihat bahan-bahan yang
 digunakan dalam resipi  ini


Bahan- Bahannya
                                                                         
Peria katak - 2 biji

Bawang Besar - 1 biji

Bawang putih - 1 biji

Serai - 1 batang 

Halia - 1/2 inci

Cili kering - 5 Biji ( bergantung jenis cili ada
                            yang jenis pedas, kurangkan )

Ikan bilis 15 ekor - saiz sederhana  

Serbuk kunyit - 1/2 sudu kecil ( untuk warna )

Asam jawa - 3 sudu makan pekat

Minyak -  1 senduk sederhana

Pati Santan  - 1/2 gelas kecil 
( seperti gambar di bawah)

Air - 1/2 cawan kecil 

Telur - 1 biji

Garam 

Gula


Bawah ini  Bahan - Bahan kisar

Bawang Besar

Bawang Putih

Serai

Cili kering

Ikan bilis

Halia

Di bawah ini Bahan - bahan ini telah di kisar


Di bawah , bahan kisar  telah di tambah
 1/2 sudu  serbuk kunyit , tujuanya 
agar kelihatan lebih menarik .



Di bawah ini  Kuali telah  di panaskan . Lalu masukkan 
Bahan kisar dan  asam jawa  serta kacau serata
seperti dalam gambar


Setelah , berbau wangi masukkan Peria dan
 kacau ratakan seperti gambar di bawah


Merujuk gambar di bawah ,  Tolakkan campuran peria
 ke tepi kuali. Masukkan telur ke dalam kuali dan
 kacau serata. Masak dengan api sederhana .


Masukkan pati santan , kacaukan serata santan
 dan bahan yang lainnya


 Dibawah ini  gambar bahan- bahan ini 
telah  di kacau serata. Pastikan 
Peria telah lembut.


Berikut merujuk  gambar di bawah sudah hampir siap,
 masukkan  air , garam, gula secukup rasa . Masakan ini
mengambil masa lebih kurang 15- 20 minit 


Alhamdulillah .... akhirnya siap .. masakan
 ini mudah sangat . Hasilnya rasa Pahit Peria 
tidak terasa sangat . ini kerana 
diseimbangkan dengan rasa
lemak santan, disamping 
masam manis rasa 
asam jawa .  

Sekian, Wassalam



Jumpa lagi di Blog


  

Tiada ulasan: