Rabu, Ogos 26

Kari Ikan Pari

Assalamualaikum  dan salam sejahtera....

Saya tahu ramai yang pandai masak kari , walau bagaimana pun
 saya masih  nak berkongsi resipi  Kari Ikan pari ....cara saya leee.

  1/2 kilo Ikan pari - disiang & potong + direndam dengan air asam jawa
 ( untuk hilangkan hanyir -    20  minit )  . Selain asam jawa boleh guna
 limau nipis/ asam belimbing  dll.


Bahan ( A)   di racik halus

1.  Bawang merah 3 biji

2.  Bawang putih  2 biji

3.  Halia - 2 inci


Bahan  ( B )
4.   Daun kari - 2 pelepah

5,   Halba campur - 1 sudu makan

6.   Rempah kari ikan - 3 paket kecil ( apa2 , jenama pun ok)

7.   Serbuk cili  - 1  sudu makan

8.   Serbuk jintan manis - 1 sudu makan

9.   Kulit kayu manis -  1 cm

10. Bunga lawang - 2 kuntum

11. Bunga cengkih - 4 kuntum


Bahan ( C )

12. Santan - 1/2 kotak kecil ( kalau suka + lagi )

13. Air asam - sikit

14. Terung - 4 biji kecil   ( potong 2- memanjang )

15. Tomato  - 5 biji kecil ( potong 2)

16. Air - 4 gelas besar

Tumis bahan A + bahan B

Masuk  rempah yang dah dibancuh  dengan air .  
Tujuan campurkan air untuk elakkan hangit

Setelah naik bau & Pecah minyak ,  masukkan terung.
( agar terung layu cepat ) tunggu 5 minit .

Kemudian masukkan tomato. Perlahankan api dan masukkan santan 
 + air asam jawa  +  ikan pari + garam + air ( utk kuahnya) ,
 secukup rasa .Biarkan selama  15  dengan api perlahan .
 Biar kuahnya mendidih dan tutup apinya . Akhirnya  siap .


Tip ;
Kalau nak makan malam , masaklah tengah hari , lagi sedap , 
setiap kali dipanaskan ia akan lebih    mesra ....ok 

 ...wassalam  .

JUMPA LAGI DI BLOG

Selasa, Ogos 25

Kerabu peria

Assalamualaikum dan salam sejahtera .


Saya ingin berkongsi resipi kerabu peria. Peria terbahagi kepada 2 
( peria katak -yang kecil & peria yang besar ).
 Antara khasiat dari pada peria ;-

i.Sembuhkan Buasir - minum jus peria + 
 sedikit air limau kasturi - amalkan selama sebulan .

ii.Jika diamalkan insyaallah mampu sembuhkan diabetis

iii.Penawar bagi masaalah darah kotor - spt bisul, kudis buta .   

Ok, mari kita tengok Resipi ini .


Bahan2nya

1 .Peria katak 3 biji ( saiz sederhana)

2. Tomato 7 biji ( kecil ) 

3. Cili  besar merah 1 biji (  saiz sederhana )

4. Cili api 3 biji ( warna hijau )  kalau suka pedas tambah lagi

5. Bawang Besar separuh

6. Serai 1 batang

7. Bunga Kantan 1 batang ( saiz sederhana )

8  Ikan bilis ( segenggam) - kalau lebih lagi sedap.

9. Jus limau 2 sudu makan ( ikut suka )

10 Garam ,gula  ( secukup rasa )

Peria , tomato ( buang biji ) di potong  nipis2 . Cili merah besar dibelah 2
 &bijinya dibuang seterusnya di potong nipis2.


Bawang besar, serai, bunga kantan dihiris halus. Ikan Bilis di goreng dan
 dikisar kering/tumbuk halus.


Bahan ini sedia untuk digaulkan . 

Tip :
Untuk kurangkan rasa pahit peria - rendam hirisan peria + air garam 


                 Sekian ...............
JUMPA LAGI DI BLOG

Ayam masak Ungkep

Assalamualaikum  semua diharap sihat2 selalu . 

Selamat menyambut kemerdekaan ke 58 tahun. Alhamdulillah.....
Ok hari ini saya ingin berkongsi resipi Ayam Ungkep. 
Kalau tak silap saya Ungkep bermaksud
 disatukan /mesra .... 




Bahan2nya ; (A)

1 kg  daging Ayam dipotong 8 digaulkan serbuk kunyit 
 & garam (perap 15 minit)

2 batang serai diketuk2

 3 1/2 cawan air

 Minyak masak 6 sudu besar

garam/gula/ serbuk perasa





Bahan kisar (B)



 6 ulas bawang putih

 12 biji bawang merah

 2  sudu makan serbuk ketumbar

 2  sudu makan serbuk jintan manis

 2 sudu makan serbuk jintan putih

 4 cm kunyit hidup

  4 cm halia

 20 biji cili padi






Panaskan minyak .Tumis semua bahan kisar sehingga 
pecah minyak .masukkan serai,






Masukkan daging Ayam & gaul rata . Guna api sederhana , Tambahkan 
air, garam , gula  & serbuk perasa  secukupnya . Tutup kuali rapat  2 .
 Gunakan api kecil sahaja selama 20 minit  . Kemudian , 
buka penutup kuali & balik2kan daging Ayam tadi ,
 supaya bahannya rata pada ayam .Apabila kuahnya 
dah mengering dan ayam sudah
 empuk & matikan api   


Sekian terima kasih .....




Jumpa lagi di Blog


****SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE 58 TAHUN*****


Selasa, Ogos 11

Ayam pedas serbuk

Assalamualaikum  & salam sejahtera semua...........

Oh...ya Selamat menyambut hari Merdeka dan selamat hari raya.... !....
Kali ini saya ingin berkongsi resipi Ayam pedas serbuk..cara  saya lee....




Berikut bahan-bahanya
1. Ayam 1/2 kilo..., dipotong kecil ( ikut suka ), dicuci bersih dan ditapis
    Ayam dikunyit & diperap dengan cili serbuk sikit  , serta sedikit garam 
    ( selama 15 minit)....ok



Minyak masak 6 senduk besar ( ikut banyak ayam....biar goreng ayam
 tenggelam dalam minyak )




Bahan 2 serbuknya, (b)

1. Lengkuas  - 3 cm

2. Halia tua  - 5 cm

3. Serai 3 batang

4. Daun kari  - 4 pelepah kecil

5 Serbuk cili  5 sudu besar & serbuk kunyit 3 sudu besar



Ini ayam yang siap digoreng dan ditoskan


Seterusnya  potong2kan bahan2 ini supaya mudah ditumbuk ,
Bahan2 yang siap saya tumbuk dengan halus menggunakan lesung batu..., 
kalau nak guna blendar pun boleh ( akan lebih halus) ....terpulang.
 Saya suka struktur serbuknya lebih kasar...kerana bila dikunyah
 akan terasa keranggupannya....


Berikut Bahan (b) yang telah dicampur serbuk cili & Serbuk
 kunyit serta garam serta serbuk perasa/gula... secukup rasa .



Cara2nya;

Gunakan  minyak masak yang mengoreng ayam yang diperap
 tadi untuk \ goreng serbuk nya(bahan b)



Setelah garing angkat dan toskan minyaknya dan ketepikan
Selepas itu satukan bahan (b- serbuk yang telah
 digoreng garing) dengan ayam yang
 digoreng .Bolehlah dihidangkan
 seperti gambar di atas 

 ... Sekian..


***********SELAMAT MENCUBA**********

JUMPA LAGI DI BLOG

Selasa, Jun 16

Rendang Pedas Perak

Assalamualaikum...

Selamat berpuasa, semua... 
Hari ini saya ingin berkongsi resipi Rendang Pedas Perak  
Di bawah ini gambar Rendang yang dah siap di masak. 
Rendang ini sedap dimakan dengan nasi,
nasi impit,roti dsb.

Berikut Gambar Bahan2nya ;



Bawang merah & Putih serta cili kering
Cili & Bawang Merah & Putih 
diblend hingga hancur .


Serai,Daun kunyit,Lengkuas,kunyit hidup(Kunyit serbuk pun ok),
 asam kepingSerai, Kunyit hidup, Halia, Lengkus diblen
 hingga hancur  Manakala Daun kunyit di Mayang 
halus/Dicarik2kan -untuk dptkan
 aroma daun kunyit tu...


Pati Santan kotak Besar/ 1 kilo santan


Kerisik  3 paket kecil ,Gula kabung (ikut suka)
Asam Keping (saya letak 5 keping yg kecil)


ayam  garam kunyit digoreng suku masak -  ayam lebih sedap 



Tumiskan cili , bawang putih + merah,halia,lengkuas ,serai hingga naik bau..kemudian masukkan ayam, santan, kerisik ,gula kabung, asam keping(perlahankan api).Biarkan 30 minit....
Apabila kuah hampir kering masukkan
 daun kunyit ,tambahkan garam 
Rendang tengah masak di kuali
 .Masih panas lagi.....


Rendang dah dipindahkan ke pinggan.

Bahan2:

 1. Cili kering ( 20 biji) /cili boh 

( Klu suka pedas tambah le lagi..) -cili blend + minyak sikit 

masa blend utk mudah hancurkan biji cili.

 2. Bawang Merah  10 biji & bawang putih  5 biji -blend 

 3. Serai - 3 batang ,halia - 3 cm,lengkuas 2 cm- blend

 4. Daun kunyit 1 helai  - carik2kan/dimayang (ikut suka)

 5. Kerisik 3 paket kecil

 6. Gula kabung 1/2 

 7. Ayam - separuh ( potong 16)

 8. Asam keping( 5 keping kecil)


*****Selamat mencuba*******

JUMPA LAGI DI BLOG

Jumaat, Jun 12

Ramadan datang lagi.....Alhamdulillah

Assalamualaikum wrkt..

Alhamdulillah, Akhirnya Ramadhan Bulan Penuh Berkah itu Datang Juga

 ……. بسم الله الرحمن الرحيم, الحمد لله 

Bulan Ramadhan telah datang, bulan ini dinyatakan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam sebagai bulan yang penuh berkah:

 عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « أَتَاكُمْ رَمَضَانُ شَهْرٌ مُبَارَكٌ فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ عَلَيْكُمْ صِيَامَهُ ».

 Artinya:

“Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
 “Telah datang kepada kalian Ramadhan bulan penuh berkah, 
Allah Azza wa Jalla telah mewajibkan
 atas kalian berpuasa padanya.



RENUNGAN BERSAMA, KELEBIHAN BULAN RAMADHAN.... 

Bulan diturunkan Al-Quran Yang bermaksud:(masa yang diwajibkan kamu berpuasa ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran menjadi petunjuk bagi sekalian manusia,
 dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk itu dan 
yang membezakan antara benar dengan yang susah

 ( surah Al Baqarah : 185 ) 

 .Bulan penuh berkat Bulan Ramadhan merupakan satu bulan yang disebut 
sebagai bulan mulanya rahmat, di tengahnya pengampunan dan
 akhirnya merdeka daripada api neraka.
Bulan penghapusan dosa Rasulullah s.a.w bersabda, sesiapa berpuasa Ramadhan
 dan berjaga malamnya dengan penuh kepercayaan dan ketelusan ikhlasnya
 nescaya diampunkan dosanya yang telah lalu.
Bulan diturunkan Lailatul Qadar Sesungguhnya kami
 telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul Qadar. 
Dan tahukah kamu pada dia Lailatul Qadar itu.
 Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. 

(surah Qadr:1-5)

Pada malam itu diturunkan malaikat dan Jibrail dengan izin tuhan mereka
 untuk mengutus segala urusan. Sejahteralah (malam)
 sehingga terbit fajar.

Waalahhuallam


JUMPA LAGI DI BLOG

Rabu, Mei 6

SULTAN PERAK KE 35

Assalamualaikum & Salam sejahtera.....


Lama juga saya tak menulis .....sibuk dengan pelbagai kerja.Hari ini saya ada kelapangan teringin nak menulis ..........  

Di media-media terutama di Perak , telah diwar-warkan tentang Majlis Pertabalan ini dari minggu lepas .Hari ini cuti Pertabalan Sultan Perak ke 35 Sultan Nazrin Muizuddin Shah Almarhum Sultan Azlan Muhibuddin Shah . Majlis Pertabalan telah berlangsung dengan jayanya , penuh dengan istiadat . Semoga Negeri Perak bertambah makmur dan maju hendaknya di bawah naungan Tuanku ....Aamiin .


Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfurlah

Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum SultanAzlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfurlah (diputerakan pada 27 November 1956 (58 tahun) di George TownPulau Pinang) ialah Sultan Perak ke-35. Baginda merupakan putera sulung Sultan Perak ke-34, Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfurlah bersama Tuanku Siti Bainun binti Mohd Ali .





Baginda berkelulusan dari Kolej Melayu Kuala Kangsar dan Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Politik, Ekonomi dan Kerajaan dariUniversiti HarvardAmerika Syarikat. Baginda juga memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam Bidang Falsafah, Politik dan Ekonomi dariUniversiti OxfordEngland pada 1979 dan Ijazah Sarjana dalam bidang Pentadbiran Awam dari Universiti HarvardAmerika Syarikatpada 1984.
Putera raja yang berjiwa rakyat, Raja Dr. Nazrin terlibat dalam program amal dan kemasyarakatan untuk kepentingan rakyat, khususnya bagi membantu golongan miskin dan kurang bernasib baik.
Putera raja berilmu tinggi dengan pandangan dan buah fikirannya dalam pelbagai isu mencakupi politik, sosial, ekonomi, kemasyarakatan, agama serta isu semasa sering diikuti dengan penuh minat oleh rakyat selain menjadi bahan perbincangan ilmiah serta bualan orang ramai
Pro Canselor Universiti Malaya bermula tahun 1989
Pengerusi Yayasan Hoki Malaysia bermula tahun 1992 hingga 2005
Presiden Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak

.
Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sekeluarga

DYTM Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dan Zara Salim Davidson diijabkabulkan oleh Mufti Negeri Perak, Datuk Harussani Zakaria diIstana IskandariahBukit Chandan , bandar diraja Kuala KangsarPerak pada hari Khamis 17 Mei 2007. Pada 18 Mei 2007, Zara Salim Davidson dilantik sebagai Raja Puan Besar Perak. Pada hari Sabtu 19 Mei 2007 majlis persandingan diadakan di Istana Iskandariah, tepian Sungai Perak, bandar Kuala Kangsar, Perak.Tuanku Zara Salim Davidson yang telah diijab kabul sebagai isteri Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah hari Khamis 17 Mei 2007, diisytihar pula sebagai Raja Puan Besar Perak pada satu istiadat di Istana Iskandariah, Bukit Chandan pada hari Jumaat 18 Mei 2007 .Perkahwinan Baginda dikurniakan seorang putera dan seorang puteri iaitu Yang Mulia Raja Azlan Muzzaffar Shah dan Yang Mulia Raja Nazira Safya.

Sekian Terima Kasih.....

Wassalam.....




















  • Khidmat