Jumaat, Ogos 28

Daging masak Rempah

Assalamualaikum & Salam kemerdekaan...
"SEHATI SEJIWA"
Semoga sihat2 selalu disamping keluarga .......
Dua hari lagi kita akan menyambut hari kemerdekaan
 yang ke 58 tahun....Syukur Alhamdulillah.

Bahan  A
1. 400 gram daging
2. Minyak  3 senduk  sederhana - untuk menumis


Bahan B- kisar/blend
3. 1 Biji bawang Besar
4. 3 Biji bawang putih
5. 3 inci halia
6. 10 tangkai cili kering 


Bahan C -( bancuh dengan air- satukan jadikan pes)
7.   2 sudu  teh jintan manis
8.     3 sudu besar serbuk rempah kari
9.     3 sudu besar serbuk rempah kurma
10.   1 batang serai - diketuk2
11.   2  pelepah daun kari


Bahan D

12.   1 cawan santan 
13.   6 sudu besar sos tomato/tomato puri
14.   4 sudu besar kicap manis
15.   2 sudu besar kicap pekat
16.   1 cawan air

Potong daging sederhana besar, sebab nanti daging akan mengecut .
 Saya merebus daging sehingga empuk .



Tumis bahan    B + C  , sehingga  pecah minyak & naik  bau wangi  .


Kemudiankan masukkan bahan D & daging yang sudah empuk.
Gunakan api yang sederhana . Tutup periuk masak sehingga 20 minit .
Tutup api ..

Sekian....



    JUMPA LAGI DI BLOG

31 Ogos 1957, Malaya Merdeka




Assalamualaikum & Salam merdeka semua....

Alhamdullilah kerana nikmat MERDEKA ini. Syukur kepada
 ALLAH SWT.Semoga Malaysia Merdeka & Aman makmur selamanya
.............aamin,aamin, aamin.

   Wassalam , 



 Jumpa lagi di blog.....


Rabu, Ogos 26

Masak Lemak Timun & Ikan Masin

Assalamualaikum & salam Merdeka !!!

Saya ingin berkongsi resipi Masak lemak timun tua & ikan masin... 
Menu ini lama dah saya tak masak......ok, jom masak

Bawah ini Timun yang sudah tua, yang akan di gunakan


Bawah ini  Timun yang dah di buang kulit &  dipotong2

        Bahan  ( A ) :
1.     Sebiji timun yang agak tua ( sederhana besar)


        Bahan  ( B )

2.     Ikan masin duri 3 ekor yang kecil - ( rendam dulu - 10 minit- untuk kurangkan masin) 
   


       Bahan 2 ( C ) -  kisar/tumbuk 


3     Kunyit hidup 1 inci

4.    Bawang besar sebiji ( sederhana besar)

5.    Bawang Putih 2 biji

6.    Cili api 5 biji ( Kalau suka pedas tambahkan lebih )

7.    Serai - 1 batang, ketuk2 dan carik2kan


       Bahan ( D )


8.    Asam keping -2 keping kecil

9.    3 Sudu sederhana minyak masak

10     Daun kunyit 1 sehelai

11.  Santan 1 kotak kecil ( guna santan kotak jee)



12.  Garam secukup rasa

13.  serbuk perasa

14.  Air 2 cawan setengah .



Tumiskan bahan ( B ) & bahan  ( C ) sehingga kekuningan 
& naik bau wangi . Tumis dengan api perlahan jee...


Selepas itu masukkan  2  cawan  setengah  air , masukkan 
 santan kotak  (saya guna kotak kecil)  , daun kunyit 
 dan akhirnya masukkan  timun  & asam keping  .
 Biar api sederhana... selama 25 minit  dan tutup periuk . 
Akhirnya ... masukkan  serbuk perasa & garam secukup rasa .
tutup api.....  hidangkan seperti di atas .


*****SELAMAT MENCUBA******




JUMPA LAGI DI BLOG

Sambal Tumis Tempe

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.....

Hari ini saya teringin berkongsi resipi.. 
 Sambal tumis tempe .Mari tengok bahan2nya .



Bahan2nya ( A)

1. Tempe -2 paket  ( paket lut sinar)

2. Jintan manis - 1 sudu makan

3. Kunyit serbuk  - 1 sudu makan 

4. Garam - 1 sudu makan

Tempe dah di goreng - gunakan 3  senduk besar minyak


Bahan ( B ) Bahan -tumis

5. Bawang merah - 3 biji - dimayang

6. Bawang putih - 2 biji - dimayang

7. Cili gililing - RM 1.00 (paket kecil  - apa2 jenama ok ) 

8. Belacan  1 cm




Bahan ( C ) - goreng

Soon & pucuk - RM 1.20 ( paket kecil ) ( basuh awal dan
 keringkan betul2 - untuk elakkan dari melekat )

10 .Ikan  Bilis  - 100 gm

11. Kentang -  3 biji - dipotong memanjang


Tumis bahan   B - guna minyak yang goreng tempe  tadi



Masukkan Bahan  , tempe , bilis, soon + pucuk & kentang .
 Akhir sekali campurkan  Bahan2 perasa   ( D)

Bahan2 perasa  ( D)

12 . Sos Tiram - 2 sudu makan

13.  Sos  Tomato - 2 sudu makan
 ( Kalau suka tambah lebih untuk memekatkan )

14.  Sos Cili - 4 sudu makan 

 Tunggu 5 minit kacau  dengan api perlahan . 
Tutup api ......jangan tunggu lama 

Pesanan : 

1. Resipi ini sesuai utk bawa travel kerana boleh 
& selamat disimpan lama ( seminggu)

2. Bagi saya - garam tak perlu ditambah ini kerana bilis , sos tiram , sos tomato 
    dah cukup rasanya di samping itu tempe dah di goreng dengan garam kunyit .

Sekian , Terima Kasih.....................

JUMPA LAGI DI BLOG

Kari Ikan Pari

Assalamualaikum  dan salam sejahtera....

Saya tahu ramai yang pandai masak kari , walau bagaimana pun
 saya masih  nak berkongsi resipi  Kari Ikan pari ....cara saya leee.

  1/2 kilo Ikan pari - disiang & potong + direndam dengan air asam jawa
 ( untuk hilangkan hanyir -    20  minit )  . Selain asam jawa boleh guna
 limau nipis/ asam belimbing  dll.


Bahan ( A)   di racik halus

1.  Bawang merah 3 biji

2.  Bawang putih  2 biji

3.  Halia - 2 inci


Bahan  ( B )
4.   Daun kari - 2 pelepah

5,   Halba campur - 1 sudu makan

6.   Rempah kari ikan - 3 paket kecil ( apa2 , jenama pun ok)

7.   Serbuk cili  - 1  sudu makan

8.   Serbuk jintan manis - 1 sudu makan

9.   Kulit kayu manis -  1 cm

10. Bunga lawang - 2 kuntum

11. Bunga cengkih - 4 kuntum


Bahan ( C )

12. Santan - 1/2 kotak kecil ( kalau suka + lagi )

13. Air asam - sikit

14. Terung - 4 biji kecil   ( potong 2- memanjang )

15. Tomato  - 5 biji kecil ( potong 2)

16. Air - 4 gelas besar

Tumis bahan A + bahan B

Masuk  rempah yang dah dibancuh  dengan air .  
Tujuan campurkan air untuk elakkan hangit

Setelah naik bau & Pecah minyak ,  masukkan terung.
( agar terung layu cepat ) tunggu 5 minit .

Kemudian masukkan tomato. Perlahankan api dan masukkan santan 
 + air asam jawa  +  ikan pari + garam + air ( utk kuahnya) ,
 secukup rasa .Biarkan selama  15  dengan api perlahan .
 Biar kuahnya mendidih dan tutup apinya . Akhirnya  siap .


Tip ;
Kalau nak makan malam , masaklah tengah hari , lagi sedap , 
setiap kali dipanaskan ia akan lebih    mesra ....ok 

 ...wassalam  .

JUMPA LAGI DI BLOG

Selasa, Ogos 25

Kerabu peria

Assalamualaikum dan salam sejahtera .


Saya ingin berkongsi resipi kerabu peria. Peria terbahagi kepada 2 
( peria katak -yang kecil & peria yang besar ).
 Antara khasiat dari pada peria ;-

i.Sembuhkan Buasir - minum jus peria + 
 sedikit air limau kasturi - amalkan selama sebulan .

ii.Jika diamalkan insyaallah mampu sembuhkan diabetis

iii.Penawar bagi masaalah darah kotor - spt bisul, kudis buta .   

Ok, mari kita tengok Resipi ini .


Bahan2nya

1 .Peria katak 3 biji ( saiz sederhana)

2. Tomato 7 biji ( kecil ) 

3. Cili  besar merah 1 biji (  saiz sederhana )

4. Cili api 3 biji ( warna hijau )  kalau suka pedas tambah lagi

5. Bawang Besar separuh

6. Serai 1 batang

7. Bunga Kantan 1 batang ( saiz sederhana )

8  Ikan bilis ( segenggam) - kalau lebih lagi sedap.

9. Jus limau 2 sudu makan ( ikut suka )

10 Garam ,gula  ( secukup rasa )

Peria , tomato ( buang biji ) di potong  nipis2 . Cili merah besar dibelah 2
 &bijinya dibuang seterusnya di potong nipis2.


Bawang besar, serai, bunga kantan dihiris halus. Ikan Bilis di goreng dan
 dikisar kering/tumbuk halus.


Bahan ini sedia untuk digaulkan . 

Tip :
Untuk kurangkan rasa pahit peria - rendam hirisan peria + air garam 


                 Sekian ...............
JUMPA LAGI DI BLOG

Ayam masak Ungkep

Assalamualaikum  semua diharap sihat2 selalu . 

Selamat menyambut kemerdekaan ke 58 tahun. Alhamdulillah.....
Ok hari ini saya ingin berkongsi resipi Ayam Ungkep. 
Kalau tak silap saya Ungkep bermaksud
 disatukan /mesra .... 




Bahan2nya ; (A)

1 kg  daging Ayam dipotong 8 digaulkan serbuk kunyit 
 & garam (perap 15 minit)

2 batang serai diketuk2

 3 1/2 cawan air

 Minyak masak 6 sudu besar

garam/gula/ serbuk perasa





Bahan kisar (B)



 6 ulas bawang putih

 12 biji bawang merah

 2  sudu makan serbuk ketumbar

 2  sudu makan serbuk jintan manis

 2 sudu makan serbuk jintan putih

 4 cm kunyit hidup

  4 cm halia

 20 biji cili padi






Panaskan minyak .Tumis semua bahan kisar sehingga 
pecah minyak .masukkan serai,






Masukkan daging Ayam & gaul rata . Guna api sederhana , Tambahkan 
air, garam , gula  & serbuk perasa  secukupnya . Tutup kuali rapat  2 .
 Gunakan api kecil sahaja selama 20 minit  . Kemudian , 
buka penutup kuali & balik2kan daging Ayam tadi ,
 supaya bahannya rata pada ayam .Apabila kuahnya 
dah mengering dan ayam sudah
 empuk & matikan api   


Sekian terima kasih .....




Jumpa lagi di Blog


****SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE 58 TAHUN*****


Selasa, Ogos 11

Ayam pedas serbuk

Assalamualaikum  & salam sejahtera semua...........

Oh...ya Selamat menyambut hari Merdeka dan selamat hari raya.... !....
Kali ini saya ingin berkongsi resipi Ayam pedas serbuk..cara  saya lee....




Berikut bahan-bahanya
1. Ayam 1/2 kilo..., dipotong kecil ( ikut suka ), dicuci bersih dan ditapis
    Ayam dikunyit & diperap dengan cili serbuk sikit  , serta sedikit garam 
    ( selama 15 minit)....ok



Minyak masak 6 senduk besar ( ikut banyak ayam....biar goreng ayam
 tenggelam dalam minyak )




Bahan 2 serbuknya, (b)

1. Lengkuas  - 3 cm

2. Halia tua  - 5 cm

3. Serai 3 batang

4. Daun kari  - 4 pelepah kecil

5 Serbuk cili  5 sudu besar & serbuk kunyit 3 sudu besar



Ini ayam yang siap digoreng dan ditoskan


Seterusnya  potong2kan bahan2 ini supaya mudah ditumbuk ,
Bahan2 yang siap saya tumbuk dengan halus menggunakan lesung batu..., 
kalau nak guna blendar pun boleh ( akan lebih halus) ....terpulang.
 Saya suka struktur serbuknya lebih kasar...kerana bila dikunyah
 akan terasa keranggupannya....


Berikut Bahan (b) yang telah dicampur serbuk cili & Serbuk
 kunyit serta garam serta serbuk perasa/gula... secukup rasa .



Cara2nya;

Gunakan  minyak masak yang mengoreng ayam yang diperap
 tadi untuk \ goreng serbuk nya(bahan b)



Setelah garing angkat dan toskan minyaknya dan ketepikan
Selepas itu satukan bahan (b- serbuk yang telah
 digoreng garing) dengan ayam yang
 digoreng .Bolehlah dihidangkan
 seperti gambar di atas 

 ... Sekian..


***********SELAMAT MENCUBA**********

JUMPA LAGI DI BLOG