Assalamualaikum & Salam kemerdekaan...
"SEHATI SEJIWA"
Semoga sihat2 selalu disamping keluarga .......
Dua hari lagi kita akan menyambut hari kemerdekaan
yang ke 58 tahun....Syukur Alhamdulillah.
Bahan A
1. 400 gram daging
2. Minyak 3 senduk sederhana - untuk menumis
Bahan B- kisar/blend
3. 1 Biji bawang Besar
4. 3 Biji bawang putih
5. 3 inci halia
6. 10 tangkai cili kering
Bahan C -( bancuh dengan air- satukan jadikan pes)
7. 2 sudu teh jintan manis
8. 3 sudu besar serbuk rempah kari
9. 3 sudu besar serbuk rempah kurma
10. 1 batang serai - diketuk2
11. 2 pelepah daun kari
Bahan D
12. 1 cawan santan
13. 6 sudu besar sos tomato/tomato puri
14. 4 sudu besar kicap manis
15. 2 sudu besar kicap pekat
16. 1 cawan air
Potong daging sederhana besar, sebab nanti daging akan mengecut .
Saya merebus daging sehingga empuk .
Tumis bahan B + C , sehingga pecah minyak & naik bau wangi .
Kemudiankan masukkan bahan D & daging yang sudah empuk.
Gunakan api yang sederhana . Tutup periuk masak sehingga 20 minit .
Tutup api ..
JUMPA LAGI DI BLOG