Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Alhamdulillah... dapat kita bersua semula
di Blog ini. Diharap semua sihat dan ceria di samping
keluarga. Hari ini sudah 13hb Rejab, sekejab sahaja masa berlalu .
Sedar - sedar sahaja nanti masuk bulan Ramadan . Di harap kita semua
berpeluang menyambut bulan yang penuh barkah ini. Aamiin.......
Baiklah hari ini saya ingin berkongsi resipi Ikan Kukus berperisa
Tom Yam. Sebelum ini saya ada membuat rujukan di interner . Saya
menemui resipi Ikan Kukus daripada seripayaku.blogspot . Jika
ingin membaca sila kilik di SINI . Jadi saya pun ingin
mencuba resipi ini .Tapi saya telah membuat
sedikit perubahan ke atas resipi ini
Oklah.. Jom kita mula memasak..
di Blog ini. Diharap semua sihat dan ceria di samping
keluarga. Hari ini sudah 13hb Rejab, sekejab sahaja masa berlalu .
Sedar - sedar sahaja nanti masuk bulan Ramadan . Di harap kita semua
berpeluang menyambut bulan yang penuh barkah ini. Aamiin.......
Baiklah hari ini saya ingin berkongsi resipi Ikan Kukus berperisa
Tom Yam. Sebelum ini saya ada membuat rujukan di interner . Saya
menemui resipi Ikan Kukus daripada seripayaku.blogspot . Jika
ingin membaca sila kilik di SINI . Jadi saya pun ingin
mencuba resipi ini .Tapi saya telah membuat
sedikit perubahan ke atas resipi ini
Oklah.. Jom kita mula memasak..
Di atas ini adalah hasil Ikan Kukus Perisa Tom Yam
yang telah siap dimasak .
Ikan di potong 3 - saya guna ikan siakap ( telah siap dipotongkan )
Gambar kecil diatas : ikan dibersihkan, dikelar-kelarkan,
ditoskan dan dilumurkan garam .
Gambar besar di atas ; ikan telah siap dikukus .
ia dikukus secara berasingan
dengan bahan sosnya.
Bahan kisaran
Nenas separuh potong ( seperti dalam gambar)
Bunga kantan - 1 batang
Daun limau purut 3 - helai
Daun ketumbar - 1 pokok
Serai -1 batang
Cili api -6 biji
Halia -1/2 cm
Bawang putih - 2 ulas
Bawang merah - 3 ulas
Minyak 1 - senduk sederhana
Air - 1 gelas sederhana ( boleh ditambah ikut keperluan)
ia dikukus secara berasingan
dengan bahan sosnya.
Bahan kisaran
Nenas separuh potong ( seperti dalam gambar)
Bunga kantan - 1 batang
Daun limau purut 3 - helai
Daun ketumbar - 1 pokok
Serai -1 batang
Cili api -6 biji
Halia -1/2 cm
Bawang putih - 2 ulas
Bawang merah - 3 ulas
Minyak 1 - senduk sederhana
Air - 1 gelas sederhana ( boleh ditambah ikut keperluan)
Merujuk gambar di di atas :
Saya lebih sukan bahan ini dikisar kerana bila dituangkan
diatas ikan nanti, ia mudah mesra pada isi ikan.Lihat
gambar di atas bahan ini telah siap dikisar halus.
Saya lebih sukan bahan ini dikisar kerana bila dituangkan
diatas ikan nanti, ia mudah mesra pada isi ikan.Lihat
gambar di atas bahan ini telah siap dikisar halus.
Diatas ini saya gunakan 1- Kiub Tom Yam
/ Perasa tom juga boleh digunakan
Saya juga gunakan 2 - sudu makan
Sos Sotong / Sos ikan
pun boleh digunakan
2 sudu makan - Sos tiram
Seterusnya saya masukan 1 sudu - serbuk cili + serbuk kunyit
tujuannya supaya nampak lebih berseri warna merahnya .
Seterusnya kacau supaya rata.
Panaskan minyak dan masukkan bahan kisaran . Masak guna
api sederhana sahaja selama 12 - 15 minit . Tumiskan bahan-bahan ini
sehingga naik bau. Masukkan air, Kiub tomyam, sos tiram, sos sotong,
garam/ gula / serbuk perasa. Bila cukup masam , manis , pedas dan
garamnya , bolehlah ditutupkan api.
api sederhana sahaja selama 12 - 15 minit . Tumiskan bahan-bahan ini
sehingga naik bau. Masukkan air, Kiub tomyam, sos tiram, sos sotong,
garam/ gula / serbuk perasa. Bila cukup masam , manis , pedas dan
garamnya , bolehlah ditutupkan api.
Cadangan Hiasan - yang diletakkan pada ikan
tomato
bunga kantan
daun ketumbar
Setelah saya mencuba resipi ini . Syukur alhamdulilah ...sedap..
Sos ikan ini boleh di masak lebih awal dan disimpan
dalam peti sejuk. Bila nak makan , hanya
tinggal kukus ikan sahaja.
tomato
bunga kantan
daun ketumbar
Sos ikan ini boleh di masak lebih awal dan disimpan
dalam peti sejuk. Bila nak makan , hanya
tinggal kukus ikan sahaja.
Jumpa lagi di Blog