Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Berjumpa semula kita di hari jumaat ini. Oklah hari ini saya
ingin berkongsi resipi bubur nasi ikan bilis bersayur yang sangat
mudah untuk disedikan. Nasi semalam masih ada dan saya telah
simpankan dalam peti sejuk. Saya telah merancang untuk
membuat bubur nasi . Labu menjadi salah satu bahan
dalam masakan saya kali ini. Mari kita lihat Khasiat
mudah untuk disedikan. Nasi semalam masih ada dan saya telah
simpankan dalam peti sejuk. Saya telah merancang untuk
membuat bubur nasi . Labu menjadi salah satu bahan
dalam masakan saya kali ini. Mari kita lihat Khasiat
buah labu dengan mengklik di SINI. Labu
merupakan makan kegemaran Baginda
Rasulullah S.A.W.
Bahan-bahan yang digunakan
merupakan makan kegemaran Baginda
Rasulullah S.A.W.
Bahan-bahan yang digunakan
1/2 - cawan - Nasi / beras - direbus hingga kembang
1 - Biji kentang di potong dadu
1 - potong labu di potong dadu
Bahan untuk menumis - dikisar/tumbuk
2 biji - bawang merah
1 biji - bawang putih
1/2 inci - halia
1 batang - kulit kayu manis
2 kuntum - bunga lawang
2 kuntum - bunga cengkih
1 sudu kecil - jintan manis
1 sudu kecil - jintan putih
1 sudu kecil - lada sulah - dikisar
1 senduk minyak - untuk menumis &
untuk mengoreng ikan bilis
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar.Tumiskan
sehingga berbau wangi. Seterusnya ketepikan ia.
Bahan ini akan kita masukkan dalam
bubur nasi nanti .
Gambar kecil : di atas jenis sayuran dan bahan-bahan
yang di gunakan dalan Bubur nasi ini.
Gambar besar bahagian bawahnya :
menunjukan sayuran kentang, labu, lobak
merah yang telah di potong dadu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwrK_sBEk8-OPntv8b_m-omPDXwFoEljtQkl40j0bLJgBNa_zBZJjXbtdnTBL0jKW5y6uGp1iZU0PMlf3fzNwGgi8P8iD4FnHc8sjofCx-L0HbZtBlBlLUS6rRwWrOKUQHn8fLasRynPVE/s400-rw/bubur+nasi+12.jpg)
Gambar di atas menunjukkan setiap langkah proses memasukan
sayuran , seperti labu, kentang ,lobak merah dan serai ke dalam
Bubur nasi ini. Proses ini berjalan selama 1jam- 1jam 30 minit.
Saya memasak menggunakan " RICE COOKER".
Gambar di atas menunjukkan semasa rempah tumisan
di campur ke dalam Bubur nasi. Kemudian kacau rata. Ketika ini
masukkan Kiub Ikan bilis, garam secukup rasa. Biarkan
selama 10 minit.Seterusnya
" OFF" kan rice cooker.
1 senduk minyak - untuk menumis &
untuk mengoreng ikan bilis
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar.Tumiskan
sehingga berbau wangi. Seterusnya ketepikan ia.
Bahan ini akan kita masukkan dalam
bubur nasi nanti .
Gambar kecil : di atas jenis sayuran dan bahan-bahan
yang di gunakan dalan Bubur nasi ini.
Gambar besar bahagian bawahnya :
menunjukan sayuran kentang, labu, lobak
merah yang telah di potong dadu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwrK_sBEk8-OPntv8b_m-omPDXwFoEljtQkl40j0bLJgBNa_zBZJjXbtdnTBL0jKW5y6uGp1iZU0PMlf3fzNwGgi8P8iD4FnHc8sjofCx-L0HbZtBlBlLUS6rRwWrOKUQHn8fLasRynPVE/s400-rw/bubur+nasi+12.jpg)
Gambar di atas menunjukkan setiap langkah proses memasukan
sayuran , seperti labu, kentang ,lobak merah dan serai ke dalam
Bubur nasi ini. Proses ini berjalan selama 1jam- 1jam 30 minit.
Saya memasak menggunakan " RICE COOKER".
Gambar di atas menunjukkan semasa rempah tumisan
di campur ke dalam Bubur nasi. Kemudian kacau rata. Ketika ini
masukkan Kiub Ikan bilis, garam secukup rasa. Biarkan
selama 10 minit.Seterusnya
" OFF" kan rice cooker.
Diatas ini bubur telah siap dimasak ,tetapi masih
dalam periuk lagi
Cadangan Hiasan
Ikan bilis
Daun sup
Akhirnya siap Bubur Nasi Ikan Bilis Bersayur saya.
Rasanya pun Alhamdulillah ok. Terasa manis labu, terasa
masin ikan bilis dan terasa rempah - ratusnya.
Sekian, Wassalam
Jumpa lagi Di Blog......