Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ,
Apa khabar semua ? semoga sihat dan ceria disamping keluarga
dengan menjalankan aktiviti harian .Hari ini saya bercadang masak
Bihun singapore . Oleh kerana bihun adalah makanan berat maka saya
ambil keputusan untuk tidak akan masak nasi . Tambahan sajian ini
di penuhi sayur dan pelbagai bahan lain . Saya telah mengikuti resipi
di SINI .Bahan-bahannya telah saya siapkan terlebih dahulu.
Di bawah ini gambar Bihun Singapore yang telah siap .
dengan menjalankan aktiviti harian .Hari ini saya bercadang masak
Bihun singapore . Oleh kerana bihun adalah makanan berat maka saya
ambil keputusan untuk tidak akan masak nasi . Tambahan sajian ini
di penuhi sayur dan pelbagai bahan lain . Saya telah mengikuti resipi
di SINI .Bahan-bahannya telah saya siapkan terlebih dahulu.
Di bawah ini gambar Bihun Singapore yang telah siap .
Bahan - bahan
1 - Bungkus Bihun
Air
sedikit minyak
Bahan A
1- Bawang Besar
3 - Ulas Bawang Putih
1 - cm Halia
5 - Bebola Ikan - potong 4
Udang
Bahan B
Sawi ( asingkan daun & batang
Karot - potong memanjang
2 - Putik Jagung - potong halus
1- Tomato - potong dadu
1 RM - Tauge
Bahan C
2- Kiub Ikan Bilis
2 - sudu Lada hitam
Garam
Bahan D
1 -Tauhu - potong kecil & goreng serta ketepikan
1 - Bungkus Bihun
Air
sedikit minyak
Bahan A
1- Bawang Besar
3 - Ulas Bawang Putih
1 - cm Halia
5 - Bebola Ikan - potong 4
Udang
Bahan B
Sawi ( asingkan daun & batang
Karot - potong memanjang
2 - Putik Jagung - potong halus
1- Tomato - potong dadu
1 RM - Tauge
Bahan C
2- Kiub Ikan Bilis
2 - sudu Lada hitam
Garam
Bahan D
1 -Tauhu - potong kecil & goreng serta ketepikan
Di bawah sayur siap dipotong, manakala bihun
direndam 20 minit. Seterusnya Tauhu goreng
, daun sup dan Udang dan bebola ikan.
, daun sup dan Udang dan bebola ikan.
Di bawah ini tumis Bahan A sehingg berbau wangi dan
masukkan Batang Sawi, karot dan putik jagung dan
masak sehingga lembut. Akhirnya masukkan udang ,
lada hitam , kiub ikan bilis dan air . Air di masukkan
ikut keperluan . Masak dengan api sederhana sahaja.
Toskan Bihun dan masukkan bihun dan gaul rata bersama
tomato, daun sawi , tauge, tauhu goreng dan garam secukup rasa .
Gaulkan rata dam masak dengan api
perlahan sahaja .
tomato, daun sawi , tauge, tauhu goreng dan garam secukup rasa .
Gaulkan rata dam masak dengan api
perlahan sahaja .
Di bawah ini bihun Singapore telah masak tapi masih
dalam kuali lagi . Masakan ini mengambil masa
antara 30 - 40 minit .
dalam kuali lagi . Masakan ini mengambil masa
antara 30 - 40 minit .
Bihun dari pandangan sudut dekat
Di bawah ini Bihun Singapore saya telah siap untuk
dihidangkan dan di makan bersama cili Hijau bercuka.
Selamat Mencuba ....
dihidangkan dan di makan bersama cili Hijau bercuka.
Selamat Mencuba ....
Cadangan hiasan
Daun Bawang
Telur dadar.
Sekian wassalam
Jumpa lagii di Blog ........