Assalamualaikum & salam sejahtera semua...........
Oh...ya Selamat menyambut hari Merdeka dan selamat hari raya.... !....
Kali ini saya ingin berkongsi resipi Ayam pedas serbuk..cara saya lee....
Berikut bahan-bahanya
1. Ayam 1/2 kilo..., dipotong kecil ( ikut suka ), dicuci bersih dan ditapis
Ayam dikunyit & diperap dengan cili serbuk sikit , serta sedikit garam
( selama 15 minit)....ok
Minyak masak 6 senduk besar ( ikut banyak ayam....biar goreng ayam
tenggelam dalam minyak )
Bahan 2 serbuknya, (b)
1. Lengkuas - 3 cm
2. Halia tua - 5 cm
3. Serai 3 batang
4. Daun kari - 4 pelepah kecil
5 Serbuk cili 5 sudu besar & serbuk kunyit 3 sudu besar
Ini ayam yang siap digoreng dan ditoskan
Seterusnya potong2kan bahan2 ini supaya mudah ditumbuk ,
Bahan2 yang siap saya tumbuk dengan halus menggunakan lesung batu...,
kalau nak guna blendar pun boleh ( akan lebih halus) ....terpulang.
Saya suka struktur serbuknya lebih kasar...kerana bila dikunyah
akan terasa keranggupannya....
Berikut Bahan (b) yang telah dicampur serbuk cili & Serbuk
kunyit serta garam serta serbuk perasa/gula... secukup rasa .
Cara2nya;
Gunakan minyak masak yang mengoreng ayam yang diperap
tadi untuk \ goreng serbuk nya(bahan b)
tadi untuk \ goreng serbuk nya(bahan b)
Setelah garing angkat dan toskan minyaknya dan ketepikan
Selepas itu satukan bahan (b- serbuk yang telah
digoreng garing) dengan ayam yang
digoreng .Bolehlah dihidangkan
seperti gambar di atas
digoreng garing) dengan ayam yang
digoreng .Bolehlah dihidangkan
seperti gambar di atas
... Sekian..