Khamis, November 5

ROTI TELUR

Assalamualaikum  semua,

Apa khabar...semuga sihat dan ceria di sisi keluarga.. 
Hari ini saya nak berkongsi resipi Roti telur ....yang mudah.

  • Berikut Bahan2nya
  • .Roti (seperti di gambar)
  • .Telur 3 biji (gred B)
  •  Bawang Besar separuh
  •  Lada sulah
  •  Karot sedikit (diparut)
  •  Garam 2 sudu kecil

Saya guna 5 keping Roti Gardenia. Jenama lain pun ok...yang pasti halal.


Bahan2 , Telur,Bawang besar,Karot



Roti saya cadangkan potong dua....


Campuran telur,hirisan bawang,parutan karot,lada sulah dan garam.


Kacau bahan2 tadi.


Celupkan roti2 ini kedalam bancuhan diatas. Ratakan
 pada keseluruhan roti2 itu.


 Panaskan kuali dan gorengkan roti dengan api sederhana serta balik2
roti tersebut. Ini untuk mengelakkan dari hangit


Jangan terkejut ...jika minyak berbuih ini kerana kita menggoreng
 roti bertelur....memang berbuih.


Dah kekuning....boleh angkat dan toskan...


Cara mudah buat sos;
  Sos Cili  - 2 sudu
   Sos Tomato - 2 sudu
  Air Masak - 1 sudu
   Campurkan sekali.


Atas gambar roti dan sos yang dah siap...selamat mencuba...mudah jeee .

Sekian wassalam..


JUMPA LAGI DI BLOG

Sabtu, Oktober 3

SUP TULANG MERAH (BONE STEAK)


Assalamualaikum semua dan salam sejahtera,


Sup ini  dikatakan begitu popular di singapura, mengikut pembacaan
 sayalah dari blog2 masakan kekawan blogger . Tulang korban  hari raya 
Haji  masih ada lagi . Ok jadi saya ambil keputusan untuk mencuba
 resipi ini.. .. setelah mencuba resipi ini , memang sedap dan sedikit
 kelainan dari resipi yang saya biasa masak .... ini bukan bakul angkat
 sendiri  tau, kalau tak percaya boleh cuba resipi ini .

Bahan A

2kg tulang gearbox lembu/kambing

2 inci halia yang diketuk2

2 batang serai yang diketuk2

 1 labu bawang putih diketuk2


Bahan B
1 tin tomato puree 430gm

Sos cili -( mengikut sesedap rasa )

3 biji tomato masak belah 2

3 biji kentang dibelah 4

1 biji karot dipotong memanjang ( ikut suka)


Bahan tumisan C ( blendkan )

2 labu bawang besar

5 ulas bawang putih

10 tangkai lada kering


2 sudu serbuk makan ketumbar

1 sudu serbuk kecil jintan putih

1 sudu serbuk kecil jintan manis

1 sudu serbuk lada hitam

rempah tumis 4 sekawan ( kulit kayu manis,

pelaga,cengkih,

& bunga lawang)

minyak untuk menumis

Garam secukup rasa.

**2 biji telur/ sedikit tepung jagung(bancuh + air)
-untuk memekatkan kuah



Cara-cara

Bahan A rebus sampai empuk. Masak guna dapur gas
 2-21/2 jam.Kalau guna Pressure cooker 30 mini aje...
bergantung kepada jenis pressure
 cooker tersebut . Setelah sejuk ,
buang lemak2 yang berlebihan .


Guna periuk yang lain , tumis , bahan C dan kentang
 dan karot hingga garing & bau wangi . Langkah berikut ,
 masukkan tomato puree, Cili sos & tomato  masak, tulang
 gear box dan air rebusan .Pecahkan telur 2 biji , kacau 
dengan garfu & masukkan  telur dalam kuah
 untuk memekatkan. Garam secukup rasa .

Renehkan sehingga memekat  seperti gambar di bawah.


 Jika suka ; taburkan daun sup, daun 
bawang & bawang goreng .

Sekian, wassalam



JUMPA LAGI DI BLOG...

Info resipi dari :
1.blog NMY blog
2.kak fida @my resipi.com
3.resipi Dapur Suzi
4.nonie2you.blogsport.my



Selasa, September 29

Ikan masak Tauchu

Assalamualaikum & Salam Zulhijah semua...

Hari ini saya nak berkongsi Resipi Ikan Masak Tauchu . 
Taucu adalah makanan yang dibuat daripada kacang soya 
(Glycine max) yang telah direbus, 
dihaluskan dan kemudian diperam.

Bahan2nya ;-

1. 3 keping isi Ikan Merah (ikan lain pun boleh )

2.  Cili hijau sebiji

3.  Cili padi merah 3 biji/ 1 cili kering

4.  Bawang Merah 2 biji

5.  Bawang Putih  1 biji

6. Bawang Besar - separuh

7   Halia 1/2 cm


8.  Pes Tauchu Opah 1 peket ( Jenama lain pun ok) 
  
9. Timun 1/3 & Tomato 1 biji ( untuk hiasan)

10. Pes Asam jawa 1 sudu makan

11. Garam sedikit & kunyit ( dilumur pada isi ikan sebelum digoreng)

12. Minyak  1 1/2 senduk sederhana untuk goreng isi ikan 

13. Air  2 gelas sederhana .

Cara2nya ;-
1.Isi ikan goreng sederhana garing seperti dalam gambar ( ketepikan )
2. Bawang merah, bawang putih halia- dimayang halus - (Bhn A)
3. Bawang besar potong nipis & Cili Hijau besar belah dua serta cili api .
 Manakala timun potong memanjang dan tomato potong 4 

.( Bahan B )
4. Tumis  Bahan A, sehingga naik bau & kekuningan
 dengan api sederhana.
5. Masukan pes tauchu & pes asam jawa , kemudian masukkan air 
&  bahan B, tutup tudung periuk selama 5 Minit.
6.Akhir sekali masukkan isi ikan dan tutup  periuk selama 3 minit .
Masak dengan api perlahan .

            Sekian.....selamat mencuba .. 




JUMPA LAGI DI BLOG...

Isnin, September 28

Kerabu Pucuk Betik

Assalamualaikum & Salam
 Aidul Adha...
tak terlambat lagi..Hari ini saya nak berkongsi resipi Kerabu Pucuk Betik. 
Pucuk betik banyak khasiatnya .Antaranya ialah :-


Khasiat Pucuk Betik yang mana mempunyai pelbagai
 nama dan khasiat seperti penawar

 deman malariamasalah darah tinggimemudahkan
pengeluaran sel darah.
klik di "SINI" untuk membaca lebih lanjut .

Bahan2nya:-

1. Pucuk Betik - 1 ikat -RM 2.00
 ( pucuk betik ni senang cari kat pasar )

2. Cili kering 6 biji

3. Belacan bakar 1 cm

4. Bawang besar 1 biji ( sederhana besar)

5.  1 batang bunga kantan

6.  1 batang serai

7.  1 sudu makan pes asam jawa/ air limau nipis

8.  1 Paket kerisik RM 1.50

9.  Garam & gula secukup rasa .



Cara2nya:-

1. Rebus pucuk betik hingga sedang2 empuk. Angkat 
& toskan serta potong sederhana halus .

2. Bunga kantan, bawang besar & serai di mayang halus
 dan satukan dalam satu bekas .

3. Cili kering dipotong2 & di buang biji serta rendan air panas
 5 minit .Toskan cili  tadi dan blend + belacan bakar
sehinga kedua sebati menjadi pes  .

4. Satukan potongan pucuk betik , serai, bunga kantan,bawang ,kerisik,
air asam , pes cili + belacan , gula & garam secukup rasa
 seperti gambar diatas .

Oklah sekian....bye


JUMPA LAGI DI BLOG

Jumaat, Ogos 28

Sambal tempoyak bilis

Assalamualaikum & salam sejahtera...semua

Hari ini saya ingin berkongsi resipi Sambal tempoyak bilis.
Sambal tempoyak yang dimasak lebih sedap ... dan selamat disimpan 
dalam bekas kedap udara dan boleh disimpan dalam peti sejuk .
Bila nak makan buka sahaja peti sejuk ...
Dibawah  ini sambal tempoyak bilis & ulam . 



Bahan  A 

1.  Tempoyak - 2 senduk

2.  Serai 1- batang diketuk2

3.  Daun kunyit - sehelai kecil

4.  Air  sikit

         
 Bahan B -kisar/blend kering

5.  Ikan bilis - segenggam

6.  Cili api - 10 biji ( boleh tukar cili kering jika suka)
- kalau suka pedas + lagi

7.  Kunyit hidup 1 cm


      Bahan C

8.   Garam secukup rasa

9.   Gula  (+ mengikut masamnya tempoyak)

10. Minyak - 2 sudu makan - untuk menumis



 Campur bahan A & bahan B ( kisar/ blend). 

 Tumis  bahan2   ini dengan 
api yang perlahan  dalam kuali  selama 10 minit .
 Akhirnya masukkan  garam
& gula secukup rasa . 


Kacau  sehingga sambal ini memekat seperti gambar di atas  .
Saya juga  telah membuat rujukan  masakan ini 
di Blog DAPUR TANPA SEMPADAN  dan anda juga boleh
 Klik di " SINIuntuk membaca .Terima kasih
  Blog DAPUR TANPA SEMPADAN 

Sekian...  




                                                   
   INSYAALLAH, JUMPA LAGI DI BLOG

Daging masak Rempah

Assalamualaikum & Salam kemerdekaan...
"SEHATI SEJIWA"
Semoga sihat2 selalu disamping keluarga .......
Dua hari lagi kita akan menyambut hari kemerdekaan
 yang ke 58 tahun....Syukur Alhamdulillah.

Bahan  A
1. 400 gram daging
2. Minyak  3 senduk  sederhana - untuk menumis


Bahan B- kisar/blend
3. 1 Biji bawang Besar
4. 3 Biji bawang putih
5. 3 inci halia
6. 10 tangkai cili kering 


Bahan C -( bancuh dengan air- satukan jadikan pes)
7.   2 sudu  teh jintan manis
8.     3 sudu besar serbuk rempah kari
9.     3 sudu besar serbuk rempah kurma
10.   1 batang serai - diketuk2
11.   2  pelepah daun kari


Bahan D

12.   1 cawan santan 
13.   6 sudu besar sos tomato/tomato puri
14.   4 sudu besar kicap manis
15.   2 sudu besar kicap pekat
16.   1 cawan air

Potong daging sederhana besar, sebab nanti daging akan mengecut .
 Saya merebus daging sehingga empuk .



Tumis bahan    B + C  , sehingga  pecah minyak & naik  bau wangi  .


Kemudiankan masukkan bahan D & daging yang sudah empuk.
Gunakan api yang sederhana . Tutup periuk masak sehingga 20 minit .
Tutup api ..

Sekian....



    JUMPA LAGI DI BLOG

31 Ogos 1957, Malaya Merdeka




Assalamualaikum & Salam merdeka semua....

Alhamdullilah kerana nikmat MERDEKA ini. Syukur kepada
 ALLAH SWT.Semoga Malaysia Merdeka & Aman makmur selamanya
.............aamin,aamin, aamin.

   Wassalam , 



 Jumpa lagi di blog.....


Rabu, Ogos 26

Masak Lemak Timun & Ikan Masin

Assalamualaikum & salam Merdeka !!!

Saya ingin berkongsi resipi Masak lemak timun tua & ikan masin... 
Menu ini lama dah saya tak masak......ok, jom masak

Bawah ini Timun yang sudah tua, yang akan di gunakan


Bawah ini  Timun yang dah di buang kulit &  dipotong2

        Bahan  ( A ) :
1.     Sebiji timun yang agak tua ( sederhana besar)


        Bahan  ( B )

2.     Ikan masin duri 3 ekor yang kecil - ( rendam dulu - 10 minit- untuk kurangkan masin) 
   


       Bahan 2 ( C ) -  kisar/tumbuk 


3     Kunyit hidup 1 inci

4.    Bawang besar sebiji ( sederhana besar)

5.    Bawang Putih 2 biji

6.    Cili api 5 biji ( Kalau suka pedas tambahkan lebih )

7.    Serai - 1 batang, ketuk2 dan carik2kan


       Bahan ( D )


8.    Asam keping -2 keping kecil

9.    3 Sudu sederhana minyak masak

10     Daun kunyit 1 sehelai

11.  Santan 1 kotak kecil ( guna santan kotak jee)



12.  Garam secukup rasa

13.  serbuk perasa

14.  Air 2 cawan setengah .



Tumiskan bahan ( B ) & bahan  ( C ) sehingga kekuningan 
& naik bau wangi . Tumis dengan api perlahan jee...


Selepas itu masukkan  2  cawan  setengah  air , masukkan 
 santan kotak  (saya guna kotak kecil)  , daun kunyit 
 dan akhirnya masukkan  timun  & asam keping  .
 Biar api sederhana... selama 25 minit  dan tutup periuk . 
Akhirnya ... masukkan  serbuk perasa & garam secukup rasa .
tutup api.....  hidangkan seperti di atas .


*****SELAMAT MENCUBA******




JUMPA LAGI DI BLOG

Sambal Tumis Tempe

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.....

Hari ini saya teringin berkongsi resipi.. 
 Sambal tumis tempe .Mari tengok bahan2nya .



Bahan2nya ( A)

1. Tempe -2 paket  ( paket lut sinar)

2. Jintan manis - 1 sudu makan

3. Kunyit serbuk  - 1 sudu makan 

4. Garam - 1 sudu makan

Tempe dah di goreng - gunakan 3  senduk besar minyak


Bahan ( B ) Bahan -tumis

5. Bawang merah - 3 biji - dimayang

6. Bawang putih - 2 biji - dimayang

7. Cili gililing - RM 1.00 (paket kecil  - apa2 jenama ok ) 

8. Belacan  1 cm




Bahan ( C ) - goreng

Soon & pucuk - RM 1.20 ( paket kecil ) ( basuh awal dan
 keringkan betul2 - untuk elakkan dari melekat )

10 .Ikan  Bilis  - 100 gm

11. Kentang -  3 biji - dipotong memanjang


Tumis bahan   B - guna minyak yang goreng tempe  tadi



Masukkan Bahan  , tempe , bilis, soon + pucuk & kentang .
 Akhir sekali campurkan  Bahan2 perasa   ( D)

Bahan2 perasa  ( D)

12 . Sos Tiram - 2 sudu makan

13.  Sos  Tomato - 2 sudu makan
 ( Kalau suka tambah lebih untuk memekatkan )

14.  Sos Cili - 4 sudu makan 

 Tunggu 5 minit kacau  dengan api perlahan . 
Tutup api ......jangan tunggu lama 

Pesanan : 

1. Resipi ini sesuai utk bawa travel kerana boleh 
& selamat disimpan lama ( seminggu)

2. Bagi saya - garam tak perlu ditambah ini kerana bilis , sos tiram , sos tomato 
    dah cukup rasanya di samping itu tempe dah di goreng dengan garam kunyit .

Sekian , Terima Kasih.....................

JUMPA LAGI DI BLOG