Selasa, April 26

Laksa Utara

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Hari ini saya nak berkongsi Resipi Laksa Utara ala -ala  sayalah...........
Saya tahu ramai yang mahir memasak Laksa utara ini . Tapi saya tetap
ingin berkongsi resipi. Berikut adalah gambar Laksa yang
Telah siap dimasak dan hanya menunggu untuk dimakan
 sahaja. Jika ingin mengetahui secara ringkas asal -usul
Laksa silalah anda membaca maklumat dengan
Klik di SINI.



Bahan - bahannya

1/2 - kilo ikan - sardin
( ikan kembong pun boleh juga
- pastikan ikan segar, kalau
tak segar kurang sedap ) 

1 kg  - laksa basah

2 - kuntum bunga kantan

2  - batang serai - diketuk2

Belacan - Sebesar ibu jari

5 - Asam keping

1 - ikat daun kesum

6 biji - Cili kering 
(  cili ada pelbagai jenis
- bagi memastikan , tidak
terlalu pedas , pilih jenis 
cili yang tidak terlalu
pedas  )

1/2 - senduk sederhana minyak
(untuk menumis)

Air - untuk merebus ikan
( kadar tenggelam ikan itu)


Methodelogi atau jalan kerja....Pertama ikan disiang dan mencuci bersih.
Seterusnya, Ikan  bersama asam keping direbus bersama sedikit garam
selama 6- 10 minit . Diatas ini gambar sayuran yang akan dimasukkan
 ke dalam campuran kuah laksa nanti . Disebelahnya pula
 gambarsebungkus laksa basah .


Gambar kecil diatas Cili kering dan belacan yang
dikisar halus. Cili kering hendaklah dipotong 
dan direndam dahulu ,bagi mudah dikisar.
 Di atas ini hasil bahan kisaran yang telah
siap dikisar halus.



Diatas ini gambar atas sekali ialah, ikan telahsiap direbus.
 Dibawahnya gambar ikan telah   diasingkan  dari 
 tulangnya.  Disebelahnya gambar isi ikan telah 
siap di ' blender ' bersama asam keping. Asam
 keping diblend sekali, bagi menggelakkan
pembaziran disamping menyedapkan
 kuah.


Berikut , di atas adalah proses memasak kuah laksa bermula.
Saya menggunakan minyak untuk menumis isi ikan dan 
bahan kisar ( cili & belacan ) . Tujuannya mempercepatkan
 tindakbalas  agar  mudah sebatinya cili dan isi ikan.
Seterusnya masukan,  minyak, isi ikan kisar , cili kisar
 dan belacan, serai, bunga kantan dan daun kesom .
Air rebusan ikan tadi masukkan juga ,jangan lupa
tapisakan agar ia  tidak bercampur dengan tulang
 ikan. Masak dengan api sederhana.


Gambar di atas,ialah kuah laksa sedang dalam proses memekat dan
 masak . Dalam situasi ini..bau harum ikan dan sayuran , seperti
 serai , bunga kantan dan  daun kesom........... ..pasti menusuk
 hidung. Jika terlalu pekat , tambahkan air sedikit demi sedikit. 
 Masukkan garam secukup rasa . Proses memasak kuah ini
 mengambil masa lebih kurang 30 - 45 minit.


Laksa yang telah siap dihidangkan ........ posisi
bagi gambar yang besar dan
posisi gambar yang kecil.


Cadangan Hiasan

Timun

Bawang besar

Cili Besar

Telur



Sekian , Wasalam


Jumpa lagi di Blog........



Isnin, April 25

PERIA MASAK CILI BERTELUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah  nampaknya cuaca di Ipoh beransur-ansur seperti 
sediakala,,,tidah lah terlalu panas lagi. Hujan sudah mula
turun dan pokok-pokok semakin segar dengan limpahan air
 hujan. Apa khabar semua dan diharap semua gembira disamping
 keluarga. Kesibukan urusan harian tidak boleh dinafikan, tetap
 akan berjalan seperti biasa. Oklah hari in saya nak berkongsi
 resipi Peria Masak Cili Bertelur. Peria merupakan sayuran
 yang berasa pahit namun mempunyai pelbagai khasiat . 
Jika ingin mengetahui khasiatnya sila Klik di SINI.
Mari kita lihat bahan-bahan yang
 digunakan dalam resipi  ini


Bahan- Bahannya
                                                                         
Peria katak - 2 biji

Bawang Besar - 1 biji

Bawang putih - 1 biji

Serai - 1 batang 

Halia - 1/2 inci

Cili kering - 5 Biji ( bergantung jenis cili ada
                            yang jenis pedas, kurangkan )

Ikan bilis 15 ekor - saiz sederhana  

Serbuk kunyit - 1/2 sudu kecil ( untuk warna )

Asam jawa - 3 sudu makan pekat

Minyak -  1 senduk sederhana

Pati Santan  - 1/2 gelas kecil 
( seperti gambar di bawah)

Air - 1/2 cawan kecil 

Telur - 1 biji

Garam 

Gula


Bawah ini  Bahan - Bahan kisar

Bawang Besar

Bawang Putih

Serai

Cili kering

Ikan bilis

Halia

Di bawah ini Bahan - bahan ini telah di kisar


Di bawah , bahan kisar  telah di tambah
 1/2 sudu  serbuk kunyit , tujuanya 
agar kelihatan lebih menarik .



Di bawah ini  Kuali telah  di panaskan . Lalu masukkan 
Bahan kisar dan  asam jawa  serta kacau serata
seperti dalam gambar


Setelah , berbau wangi masukkan Peria dan
 kacau ratakan seperti gambar di bawah


Merujuk gambar di bawah ,  Tolakkan campuran peria
 ke tepi kuali. Masukkan telur ke dalam kuali dan
 kacau serata. Masak dengan api sederhana .


Masukkan pati santan , kacaukan serata santan
 dan bahan yang lainnya


 Dibawah ini  gambar bahan- bahan ini 
telah  di kacau serata. Pastikan 
Peria telah lembut.


Berikut merujuk  gambar di bawah sudah hampir siap,
 masukkan  air , garam, gula secukup rasa . Masakan ini
mengambil masa lebih kurang 15- 20 minit 


Alhamdulillah .... akhirnya siap .. masakan
 ini mudah sangat . Hasilnya rasa Pahit Peria 
tidak terasa sangat . ini kerana 
diseimbangkan dengan rasa
lemak santan, disamping 
masam manis rasa 
asam jawa .  

Sekian, Wassalam



Jumpa lagi di Blog


Jumaat, April 22

BUBUR NASI IKAN BILIS BERSAYUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Berjumpa semula kita di hari jumaat ini.  Oklah hari ini saya
 ingin berkongsi resipi bubur nasi ikan bilis bersayur yang sangat 
mudah untuk disedikan.  Nasi semalam masih ada dan saya telah 
simpankan dalam peti sejuk. Saya telah merancang untuk
 membuat  bubur nasi . Labu menjadi salah satu bahan 
dalam masakan saya kali ini. Mari kita lihat Khasiat
 buah labu dengan mengklik di SINI. Labu
 merupakan makan kegemaran Baginda 
Rasulullah S.A.W.



Bahan-bahan yang digunakan

1/2 - cawan - Nasi / beras - direbus hingga kembang

1  - Biji kentang di potong dadu

1  - potong labu  di potong dadu

1/2 -  batang lobak merah di potong dadu

1- kiub ikan bilis

1 - batang serai - di ketuk2



Bahan untuk menumis - dikisar/tumbuk

2 biji - bawang merah 

1 biji - bawang putih 

1/2 inci - halia

1 batang - kulit kayu manis

2 kuntum - bunga lawang

2 kuntum - bunga cengkih

1 sudu kecil - jintan manis

1 sudu kecil - jintan putih

1 sudu kecil - lada sulah - dikisar 

1 senduk minyak - untuk menumis &
       untuk mengoreng ikan bilis  



Panaskan  minyak, masukkan  bahan kisar.Tumiskan
sehingga berbau wangi. Seterusnya ketepikan ia.
Bahan ini akan kita masukkan dalam 
bubur nasi nanti .

Gambar kecil  : di atas jenis sayuran dan bahan-bahan
                             yang di gunakan dalan Bubur nasi ini.

Gambar  besar bahagian bawahnya :
 menunjukan sayuran kentang, labu, lobak
 merah  yang telah di potong dadu.



Gambar di atas menunjukkan setiap langkah proses memasukan
sayuran , seperti labu, kentang ,lobak merah dan serai ke dalam
Bubur nasi ini. Proses ini berjalan selama 1jam- 1jam 30 minit.
Saya memasak menggunakan " RICE COOKER".


Gambar di atas  menunjukkan semasa  rempah tumisan
 di campur ke dalam Bubur nasi. Kemudian kacau rata. Ketika ini
 masukkan Kiub Ikan bilis, garam secukup rasa. Biarkan
selama 10 minit.Seterusnya
 " OFF" kan  rice cooker.




Diatas ini bubur telah siap dimasak ,tetapi masih
 dalam periuk lagi

Cadangan Hiasan

Ikan bilis

Daun sup


  Akhirnya siap  Bubur Nasi Ikan Bilis Bersayur saya.
Rasanya pun Alhamdulillah ok.  Terasa manis labu, terasa 
masin ikan bilis dan terasa rempah - ratusnya.       


Sekian, Wassalam

Jumpa lagi Di Blog......


Khamis, April 21

IKAN KUKUS PERASA TOM YAM

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Alhamdulillah... dapat  kita bersua semula
di  Blog ini. Diharap semua sihat dan ceria di samping
 keluarga. Hari ini sudah 13hb Rejab, sekejab  sahaja masa berlalu . 
Sedar - sedar  sahaja nanti masuk bulan Ramadan . Di harap kita semua
 berpeluang menyambut bulan yang penuh barkah ini. Aamiin....... 
Baiklah hari ini saya ingin berkongsi resipi Ikan Kukus berperisa 
Tom Yam. Sebelum ini saya ada membuat rujukan di interner . Saya
menemui resipi Ikan Kukus daripada seripayaku.blogspot . Jika
 ingin membaca sila kilik di  SINI .  Jadi saya pun ingin
 mencuba resipi ini .Tapi saya telah membuat 
sedikit perubahan ke atas resipi ini 
Oklah.. Jom kita mula memasak..


Di atas ini adalah hasil Ikan Kukus Perisa Tom Yam
 yang telah siap dimasak .


Antara bahan-bahannya :-

Ikan di potong 3 -  saya guna ikan siakap ( telah siap dipotongkan )

Gambar kecil diatas :   ikan dibersihkan, dikelar-kelarkan,
                                          ditoskan dan dilumurkan garam .

 Gambar besar di atas ;    ikan telah siap dikukus .
                                               ia dikukus secara berasingan 
                                              dengan bahan sosnya.



Bahan kisaran

Nenas separuh  potong ( seperti dalam gambar)

Bunga kantan - 1 batang

Daun limau purut 3 - helai 

Daun ketumbar  - 1 pokok 

Serai  -1 batang

Cili api  -6 biji

Halia  -1/2 cm

Bawang putih - 2 ulas

Bawang merah - 3 ulas

Minyak  1 - senduk sederhana

Air - 1 gelas sederhana ( boleh ditambah ikut keperluan)


 Merujuk gambar di di atas :

Saya lebih sukan bahan ini dikisar kerana bila dituangkan
diatas ikan nanti, ia mudah mesra pada isi ikan.Lihat 
gambar  di atas bahan ini telah siap dikisar halus.

Bahan Perasa 

Diatas ini  saya gunakan 1- Kiub  Tom Yam
 / Perasa tom juga boleh digunakan

Saya juga gunakan  2 - sudu makan
Sos  Sotong /  Sos ikan 
pun boleh digunakan

 2 sudu makan - Sos tiram  


Seterusnya saya  masukan 1 sudu - serbuk cili + serbuk kunyit
tujuannya supaya nampak lebih berseri warna merahnya . 
Seterusnya kacau supaya rata.


Panaskan minyak dan masukkan  bahan kisaran . Masak guna 
api sederhana sahaja selama 12 - 15 minit  . Tumiskan bahan-bahan ini 
sehingga naik bau. Masukkan air,  Kiub tomyam,  sos tiram, sos sotong, 
 garam/  gula / serbuk perasa. Bila cukup masam , manis , pedas dan
 garamnya , bolehlah ditutupkan api.



Cadangan Hiasan - yang diletakkan pada ikan

tomato

bunga kantan

daun ketumbar

Setelah saya  mencuba resipi ini . Syukur alhamdulilah ...sedap..
Sos ikan ini boleh di masak lebih awal dan disimpan
 dalam peti sejuk. Bila nak makan , hanya
 tinggal kukus ikan sahaja.

Sekian, wasallam



Jumpa lagi di Blog


Rabu, April 20

TELUR MASAK SOS

Assalamualaikum  dan salam semua,


Apa khabar....semoga sihat dan ceria disamping keluarga.
Alhamdulilah....dapat lagi kita berkongsi resipi iaitu telur masak sos.
Penyediaannya sangat mudah dan cepat.
Kalau nak cepat boleh masak nie..



Berikut bahan2nya

Telur ayam - 2 biji

Kentang - 1 biji - potong 4

Bawang besar 1 biji - yang sederhana

Bawang putih  1 biji

Halia 1 cm


Sos tomato 2 senduk sederhana

Sos cili 1 senduk sederhana

Sos tiram    1/2 senduk sederhana

Sedikit air


 Cara-cara

Rebus telur ayam sehingga masak . Sejukkan dan kupas kulit telur dan ketepikan.

Tumis bawang besar , bawang putih dan halia. Seterusnya
 masukkan Sos tomato, sos cili dan sos tiram  serta sedikit air
supaya tidak terlalu pekat kuahnya. 
Masak guna api sederhana  saja.


Panaskan minyak gorengkan telur rebus dan kentang  seperti gambar 
di atas seterusnya ketepikan dahulu. Akhir sekali masukan kentang
 dan telur  yang telah di goreng tadi ke dalam  Sos tumisan  lalu kacau
 perlahan-lahan biar 5 minit .Seterusnya tutup api.
 Sedia untuk dihidangkan .


Sekian , wassalam


Jumpa lagi di Blog..... 


KURMA DAGING

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.

Semoga semua dalam keadaan baik-baik hendaknya. Setiap hari 
kita sibuk dengan urusan harian masing-masing. Bagi  para ibu,
kadang-kadang dah tak ada idea nak masak apa... kadang kala 
saya juga bergitu .Oklah .... Hari nie saya nak berkongsi resipi
 daging  kambing masak kurma.


Bahan-bahan:

1 kg daging –  saya guna daging kambing

4 biji kentang - belah 4

1 paket rempah kurma

200ml santan

sedikit minyak dicampur dengan  minyak sapi / mentega / marjerin 

3 cawan air

garam / gula / perasa pilihan

limau 1 biji - perah air limau

Bahan tumisan :

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2cm halia

 jintan manis - 1/2 sudu makan

jintan putih - 1/2 sudu makan

buah pelaga - 3-4 biji

1 batang kulit kayu manis - 3cm

bunga cengkih - 3-4 biji

2 kuntum bunga lawang

Daun kari  - 3 pelepah 


Sayuran

Daun Ketumbar – 2 batang

3 biji cili hijau - belah 2

Cara:

1. Rebus daging  bersama rempah kurma sehingga lembut
 - rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2.  Gunakan periuk lain -panaskan sedikit minyak dan
campurkan dengan sedikit minyak sapi
 / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan tumisan dan daun kari hingga wangi .



4. Masukkan daging bersama kentang.
masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, 
cili hijau dan daun ketumbar.
6. Perlahankan api dan biar menggelegak seterusnya padam api. 



SELAMAT MENCUBA......


JUMPA LAGI DI BLOG


Khamis, April 14

MEE GORENG MAMAK

Assalamualaikum dan salam Rejab semua,

Semoga  semua sihat selalu  di Tahun 2016 ini .
Biar pun cuaca agak panas sekarang, namun diharap cuaca
 akan lebih sejuk selepas ini.Di harap kita
 semua dapat bersabar......Aamiin.


Oklah disini saya ingin berkongsi resipi mee mamak simple .....
 seperti gambar di atas ni..


Berikut bahan yang digunakan
  •  Mee kuning    - 1 bungkus   - cuci dan toskan
  •  Cili boh   - 3 sudu makan
  •  Tomato sos   -  3 sudu makan
  • . Cili sos    - 3 sudu makan
  •   Kicap masin     - 6 sudu besar
  •   Sos Tiram     -  4 sudu makan
  •  Tomato   - 1 biji ( dipotong kecil)
  • . Bawang Besar  - 1 biji
  • . Bawang putih  -  2 ulas
  •   Sotong   -  4  ekor 
  •  Telur  - 2 biji ( gred c -  pastikan telur dicuci bersih) 
  •  Sawi  - RM 1.00  - cuci & potong ( asingkan batang & daun)
  •  Minyak  - 5 sudu makan
  • Air  - 1 /2  gelas    
  •  Limau nipis   -  1 Biji ( ambil air limau) 
  •  Cucur udang - 1 biji
  •  Cili hijau besar  - 1 Biji  ( di potong nipis) 
   
 Sawi dicuci & di potong ( asingkan batang & daun)


Kupas bawang besar & bawang putih  , cuci 
serta racik seperti gambar diatas  


sotong yang setelah siap dipotong dan dicuci, kalau suka
 boleh masuk daging, ayam atau lain2.


masukkan minyak tumis bawang putih dan besar, batang sawi, sotong , 
masukan cili boh, kicap, sos tiram, sos tomato, sos cili , kicap masin ,
 tomato yang telah dipotong kecil & masukkan sedikit air
 supaya tidak terlalu kering seperti gambar di atas .


setelah itu masukan mee kuning, kacau  ratakan mee 
 dan masuk daun sawi itu seperti gambar diatas.saya sengaja  lambat
 masukkan daun sawi , untuk elakkan ia menjadi terlalu layu. Jika anda 
suka tauge boleh tambah tauge. 

\
kemudian , tolakkan mee ke tepi kuali  seperti di dalam gambar.
 Pecahkan telur ayam dengan api yang sederhana. 
Setelah telur kelihatan seperti di gambar.
 Iaitu kering,kacaukan bersama mee tadi .
 Setelah mee serata dan matikan api .

Cadangan Hiasan.
Potong cucur udang , racik cili hijau besar dan tuangkan 
air perah limau nipis ke atas mee dan hidangkan 

..Wassalam  sekian...

Jumpa lagi di Blog....